Зашто зуби постају жути упркос редовном прању?

GS
Foto: X.com

Много нас, прави велику грешку приликом прања зуба а да нисмо ни свјесни тога. Стручњаци кажу такав начин одржавања зуба може угрозити наше орално здравље. Да ли сте примијетили да иако редовно перете зубе, они ипак не бијеле како очекујете, већ напротив постају жући. Можда је тајна у четкици за зубе?

Колико пута дневно се препоручује прање зуба?

Одржавање зуба чистима и здравима захтијева посвећеност – препоручује се прање зуба два пута дневно, по два до три минута. То не само да пружа осјећај свјежине, већ смањује ризик од каријеса и проблема са деснима. То смо до сада сви научили.

Међутим, велики број људи често чини нешто што може угрозити њихово орално здравље, а да тога нису ни свјесни. Стоматолози упозоравају да је вријеме за акцију ако се препознајете у овоме.

Стоматолошка сестра недавно је путем ТикТока подијелила савјет о једној често занемареној, али важној ствари – замјени четкице за зубе. Многи не знају када је право вријеме за то, а због тога иако можемо рећи да редовно перемо зубе, могу се јавити озбиљне посљедице.

Када је потребно замијенити четкицу за зубе?

Без обзира на то да ли користите електричну или обичну четкицу, главу четкице треба мијењати најмање свака три мјесеца. Једноставан начин да провјерите је ли вријеме за замјену јесте да држите четкицу усправно окренуту према себи и погледате задњу страну. Ако су се чекиње рашириле, вријеме је за нову четкицу – објашњава стоматолошка сестра у овом видеу.

"Такође, ако примијетите да се ваша четкица брже троши него обично, то може значити да превише притискате приликом прања зуба. Ово може довести до губитка глеђи, што чини зубе жућим, или до повлачења десни, што може изазвати бројне друге проблеме", упозоравају стручњаци.

Бактерије "воле" влажне четкице за зубе

Главна функција четкице за зубе је уклањање плака и бактерија са зуба, и у томе је она врло ефикасна. Међутим, влажна средина која остаје након коришћења четкице може подстаћи раст бактерија. Такође, ово може бити повољно окружење за развој буђи и гљивица. Поред тога што звучи непријатно, бактерије, плијесни и гљивице на четкици могу изазвати здравствене проблеме и допринијети настанку каријеса и болести десни.

Истрошена влакна су мање ефикасна

Јесте ли примијетили како су влакна нове четкице густо распоређена, савршено поравната и имају уједначене врхове? То није случајност. Нова четкица је веома ефикасна у чишћењу зуба и линије десни јер су влакна пажљиво дизајнирана са финим, заобљеним врховима како би темељно очистила тешко доступна мјеста.

Међутим, употребом, та влакна постају истрошена и деформисана, а њихова ефикасност опада. Резултат? Ваша четкица више не уклања плак и бактерије једнако добро, остављајући зубе и десни подложнима каријесу и болестима.

Старе четкице оштећују зубе и десни

Смањена ефикасност је већ довољна брига, али истрошена влакна могу и додатно нанијети штету. Као што смо већ рекли, врхови влакана на почетку коришћења четкице за зубе су заобљени и њежни према зубима. Али када та некада глатка влакна постану крта и похабана усљед прекомјерне употребе, иако изгледају безопасно, могу оштетити зубну глеђ и ткиво десни.

Да ли је чешће прање зуба током дана боље за нас или ипак не?

Супротно увријеженом мишљењу, претјерано или пречесто прање зуба може донијети више штете него користи. Истрошена глеђ не само да чини зубе жућим, већ их може учинити и осјетљивијим на промјене температуре и друге сензације, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана