Зашто жене имају више главобоља од мушкараца?

ГС
Зашто жене имају више главобоља од мушкараца?

Главобоље су чест проблем који погађа многе људе, али истраживања показују да жене пате од главобоља знатно чешће од мушкараца.

Недавна национална анкета открила је да су жене готово три пута склоније од мушкараца да пријаве да су биле “јако” узнемирене главобољом или мигреном у посљедња три мјесеца. Иако постоје многи потенцијални узроци, чини се да су хормони један од главних криваца за ову родну неједнакост.

Жене и мигрене

Мигрене су посебно честе код жена. Ове умјерене до тешке пулсирајуће главобоље, обично на једној страни главе, један су од најчешћих узрока инвалидитета међу женама у доби од 15 до 49 година. Напади мигрене могу трајати од 4 до 72 сата.

Прије пубертета, дјечаци и дјевојчице подједнако пате од мигрена. Но након пубертета, мигрене постају пуно чешће код дјевојака и жена. Жене су два до три пута склоније од мушкараца да доживе мигрену, а ове главобоље обично најтеже погађају жене у тридесетим годинама.

“То је посебно захтјевно раздобље у животу, када посљедице дана изгубљених због неподношљиве боли могу бити огромне”, каже др. Јелена Павловић, неуролог.

Стрес и недостатак сна

Један од могућих разлога зашто жене чешће пате од мигрена је тај што оне обично пријављују више стреса, било због пословних, друштвених или породичних обавеза, објашњава Колин М. ЛаХендро, цертифицирана медицинска сестра у неурологији.

Жене се такође често више боре с недостатком сна од мушкараца, а умор може изазвати ове главобоље.

Улога естрогена

Неке мигрене покрећу хормони, посебно нагле промјене у разинама естрогена који углавном производе јајници. Научне студије су показале да естроген игра важну улогу у развоју мигрена, које су између пубертета и менопаузе пуно чешће код жена него код мушкараца.

“За више од половице жена с мигреном, почетак и темпирање мигрене повезани су с хормоналним промјенама менструалног циклуса”, каже др. Павловић.

Њено истраживање открило је да жене које пате од мигрена доживљавају стрмији пад естрогена од жена које их немају.

Многе жене тако доживљавају мигрене прије и током менструације, одмах након пада разине естрогена. Нејасно је зашто точно флуктуације естрогена покрећу мигрене, али будући да естроген обавља важне ствари унутар мозга, хормоналне промјене морају такођер покренути низ догађаја који кулминирају мигреном.

Жене могу доживјети промјене у учесталости мигрена и током трудноће, када разине естрогена такођер варирају, као и током перименопаузе. Но једном када се менопауза смири и разине хормона се стабилизирају, многе жене откривају да су њихове мигрене рјеђе.

Друге врсте главобоља

Осим мигрена, жене су око 1,5 пута склоније од мушкараца да доживе тензијске главобоље – благе до умјерене главобоље које утјечу на обје стране главе. Ове главобоље су неугодне, али обично нису онеспособљавајуће.

Нејасно је зашто су тензијске главобоље чешће код жена, али стрес би могао играти улогу. Неке студије сугерирају да су ове главобоље чешће код жена у данима око менструације, што указује да би естроген поновно могао бити укључен. Међутим, друге студије не налазе доказе да су хормони криви.

С друге стране, мушкарци чешће од жена доживљавају цлустер главобоље – ријетке, али изнимно болне главобоље, које захваћају само једну страну главе и обично се јављају свакодневно или скоро свакодневно током неколико сеемица или мјесеци.

Није јасно зашто су мушкарци склонији цлустер главобољама од жена, али истраживања сугерирају да су ове главобоље чешће код људи који пуно пуше или пију, а мушкарци обично више пуше и пију од жена.

Водите дневник главобоља

Ако патите од честих главобоља, др. МацГрегор предлаже вођење дневника и тражење образаца. Осим стреса, сна и хормона, размотрите и друге потенцијалне окидаче попут дехидрације, временских промјена, лијекова и алкохола.

Натионал Хеадацхе Фоундатион предлаже да за сваку главобољу записујете када је почела и завршила, интензитет, претходне симптоме, потенцијалне окидаче и лијекове које сте узели за ублажавање. Љекар затим може прилагодити лијечење на темељу забиљежених информација.

Добра вијест је да, када се ради о лијечењу главобоља, “данас постоји више могућности лијечења него икада прије”, каже ЛаХендро.

Иако се узроци и окидачи главобоља могу разликовати од особе до особе, уз пажљиво праћење, савјетовање с љекаром и испробавање различитих третмана, олакшање је могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана