Зашто вам се килограми стално враћају? Једна грешка поквари вишемјесечну дијету

B92
Foto: Freepik

Ако се стално борите против вишка килограма и они вам се упорно враћају, морате да мало боље размислите о томе – у чему је грешка?

Наравно, одговор је јасан ако једете брзу храну и слаткише или ако уопште не вјежбате. Међутим, шта ако по неколико недеља пазите шта једете, почнете да вјежбате, али изгубљене килограме брзо надокнадите?

Веома често људи сами себе саботирају, а да тога нису ни свјесни. Тако, на примјер, упорно вјежбају, а да немају прави увид у то колико калорија заправо троше. Најчешће се њихов број преувеличава, а многи и не знају да сат времена вежбања на почетку дијете сагорева више калорија него неколико мјесеци касније. Зашто? Тијело постаје ефикасније, троши мање енергије за исти рад.

Такође, склони смо и да умањујемо број калорија које уносимо храном и пићем. Ако једемо здраву храну, "заборављамо" да је и она калорична. Тако само две кашике маслиновог уља доносе 240 калорија – таман онолико колико потрошимо за 20 минута рада на елиптичном тренажеру.

Међутим, најгора грешка којом саботирамо дијету јесте мањак самопоуздања. Због тога, већ после првог "гријеха" у режиму здраве исхране, лако дижемо руке од свега, а себи кажемо: "Одувијек сам имао вишак килограма". Или изостанемо са неког тренинга и себи кажемо: "Одувијек ме убија љеност". И док се окренете, врате се три па онда и пет килограма, а вјежбање потпуно престане. То је основна грешка коју себи треба да признате и са њом да се изборите. Све друго ће ићи лакше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана