Зашто у врелим данима треба са собом да носите коцкицу супе

Г.С.
Зашто у врелим данима треба са собом да носите коцкицу супе

Тропске температуре са којим се суочавамо посљедњих дана могу да изазову бројне здравствене потешкоће, а да бисмо их избјегли требамо да се придржавамо савјета стручњака.

Љекари саветују да са собом увијек носите течност, као и нешто што ће омогућити да надокнадите губитак минерала, попут коцкице супе.

Докторка Данијела Јевтић из београдске Хитне помоћи указује да су под велики ризиком од високих температура возачи и пјешаци – најприје су раздражљиви у саобраћају, а онда наступи спорост.

Искуство нам каже да посебно треба да упозоримо возаче и пјешаке. У почетку због раздражљивости, а онда дође и спорост.

- Саветујемо им да се нон-стоп рехидрирају, да узимају довољну количину соли, да избегавају узимање алкохола - навела је др Јевтић.

Понесите са собом минералну воду или коцкицу супе

Такође, истиче, треба да буду обазриви они који узимају лијекове који мијењају стање свијести, као и епилептичаре, дијабетичаре, радници на висинама. Под ризиком су и категорије становништва које су екстремно осјетљиве на губитак течности, попут старих, веома мале дјеце и трудница.

- Треба да унесемо у себе течност, по могућности то да буде нека минерална вода или барем нека коцкица за супу коју могу да грицну, да одломе део и да се налију течности, јер онда не морају ништа да муте успут - предлаже др Јевтић.

Такође, добро би било носити са собом и нешто слатко за случај да падне шећер.

Када је ријеч о облачењу, глава треба да буде покривена, а одјећа памучна и што свјетлија.

Шта урадити код првог знака слабости

На први знак слабости, треба да се сједне, а ако је могуће, не треба ни излазити напоље по високим температурама. Ако негдје идете и то возилима јавног градског превоза, треба да будете опрезни.

- Масовно се дешава да људи не прате ситуацију, да су на мобилним телефонима или да се не држе како треба, значи тада је повећан број свих могућих повреда, падова, повреда главе, чак прелома кукова, значи избегавање зоне највећих гужви, узимање течности, узимање соли, заштита главе, светла одећа, избегавање алкохола и енергетских напитака и одређених комбинација лекова, поготово за воланом - закључила је др Јевтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана