Зашто се током јесени осјећамо уморније?

ГС
Зашто се током јесени осјећамо уморније?

Остављајући љето за нама, поздрављамо јесен и све промјене које она са собом носи.

И док дани полако постају краћи, можда ћете почети да се борите да устанете из кревета и да се лакше умарате. Нисте сами. То је заправо класичан случај јесењег умора.

Јесењи умор је углавном узрокован недостатком сунчеве свјетлости и протеже се до краја зиме. Ако примјетите да имате симптоме депресије, умора или проблема са концентрацијом, сигурно имате јесењи умор. Али који су главни узроци и како се можете носити са тим?

Јесењи умор и промјене у исхрани

Како температура пада, наша исхрана се неизбјежно мијења. Намирнице попут кремастих тјестенина, топле пите и крепке чорбе су укључене у наш свакодневни мени. Али колико год да су укусне, ова храна која је пуна угљених хидрата и шећера може учинити да се осјећате поспано. За више енергије, стручњаци савјетују да једете немасне протеине, воће, поврће и сложене угљене хидрате, попут произвда са цијелим зрном пшенице.

Промјене у физичкој активности

Једна од најбољих ствари у вези са јесени је то што коначно можемо престати да се претварамо да нам је стало до природе. Можемо рећи ствари попут: „О, волио бих да идем на планинарење, али вјероватно ће падати киша. Остаћу код куће“. Али ово ограничење у физичкој активности такође може допринијети осјећају исцрпљености. Физичка активност одржава физичку будност.

Проблеми са спавањем

Промјене везане за сан могу имати огроман утицај на то како се осјећате током дана. За већину, јесен значи буђење много раније ујутру и вјероватно краће спавање. Други могу спавати више, али превише сна може бити једнако штетно за ваш ниво енергије. Као и током остатка године, стручњаци препоручују спавање око 8 сати ноћу и буђење у исто вријеме сваког дана, како не бисте пореметили унутрашњи сат.

Јесењи умор и сезонски афективни поремећај (САД)

Пречесто се сезонски афективни поремећај, или САД, третира као поремећај, а према клиници Мејо, САД је облик депресије повезан са променама годишњих доба. И док неки пате од депресивних епизода у прољеће и љето, већина их доживљава током јесени и зиме, када им излагање сунчевој свјетлости постаје све ограниченије. Симптоми могу укључивати раздражљивост, хипертензију, тешке руке и стопала, жудњу за храном богатом угљеним хидратима и депресивна осјећања.

Хронично стање

Ако осјећате да ваш умор превазилази уобичајену сезонску тромост, постоји могућност да се носите са здравственим стањем, као што је синдром хроничног умора или анемија, због чега се осјећате исцрпљено током цијеле године. Потражите савјет љекара да бисте утврдили да ли се ово заиста односи на вас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана