Зашто се дешава да сте често гладни усред ноћи?

ГС
Foto: Илустрација

Да ли вам се некад догађа да се пробудите усред ноћи са осјећајем глади? Уколико се то повремено догађа, не би требало да бринете, али ако је то честа појава, требало би да видите у чему је проблем.

Кристен Л. Натсон, професорка неурологије, донијела је закључак да је "необично" што се будимо током ноћи са осјећајем глади, јер наши биолошки сатови не очекују да тада једемо.

Стручњаци су открили неке од разлога због којих нас буди глад.

Преко дана не једете довољно

Ако током дана не уносите довољно калорија, можда ћете се усред ноћи будити гладни.

"Ако сте на дијети или се на било који начин ограничавате, на примјер прескакањем оброка или претјераним вјежбањем, можда нећете унијети довољно калорија током дана", рекла је Алиса Ремзи, нутрициониста.

Не спавате довољно

Поремећај сна може да избаци из равнотеже хормоне који регулишу апетит - грелин и лептин, што може да доведе до тога да постанете гладни и посежете за храном са високим процентом угљених хидрата.

"Претходна експериментална истраживања повезивала су губитак сна са повећаним апетитом", додала је Натсон.

Под стресом сте

Понекад глад није оно што вас буди из сна. Разлог може да буде одговор тијела на стресни период у животу. Када се пробудите, можда ћете се окренути храни како бисте се умирили.

"Емоционално преједање засигурно може успорити мисаоне процесе. Ако ваше тијело вари храну, то може смирити тјескобу која вам не дозвољава да заспите. Храна је, нажалост, врло учинковит начин да заборавите на лоше мисли", рекла је Кели Алисон, професорка психологије и директорка Центра за тежину и исхрану на Универзитету Пенсилванија.

Имате синдром ноћног једења

Ако се често будите са осјећајем глади, неколико пута током недјеље, то би могао да буде знак поремећаја који се назива "синдром ноћног једења".

Људи са овим поремећајем конзумирају значајан дио дневних калорија након вечере, јер имају мало жеље за храном током дана. Дешава се да пате и од поремећаја расположења који се погоршава током ноћи, имају проблема са спавањем и вјерују да морају нешто да поједу како би поновно заспали", пише "ХуффПост", преноси Супер Жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана