Зашто од вируса корона више умиру мушкарци?

ГС
Зашто од вируса корона више умиру мушкарци?

Мушкарци су далеко више погођени вирусом корона од жена - у САД је умрло двоструко више мушкараца од жена, а у Европи чак 69 одсто жртава вируса су мушкарци, наводи ББЦ.

Група истраживача, под вођством Ени Пурди са Јуниверзити колеџа у Лондону, направила је мапу полних разлика у разним земљама током рада на откривању узрока веће смртности од вируса корона међу мушкарцима.

Једна од теорија које објашњавају већу мушку подложност вирусу јесте процјена да је имунолошки систем жена снажнији.

Филип Гулдер, професор имунологије са Оксфорда, сматра да је имунолошки одговор на инфекције обично агресивнији и ефикаснији код жена него код мушкараца.

Дјелимичан разлог је тај што жене имају два X хромозома, док мушкарци имају само један, што је код вируса корона важно.

"Протеин помоћу ког се вируси као што је корона откривају кодиран је на X хромозому. Као резултат тога, овај протеин у многим имунолошким ћелијама жена налази се у двоструким дозама у поређењу са мушкарцима", наводи Гулдер.

Друга могућност већег имунитета код жена тиче се конзумације дувана.

Мушкарци више пуше, а то утиче на ниво разних болести, попут болести срца, хроничних плућних болести и рака. Те болести имају огроман утицај на исход инфекција попут вируса корона.

То је посебно изражено у Кини у којој пуши 50 одсто мушкараца у укупној мушкој популацији и само пет одсто жена у укупној женској.

Многи економисти упозоравају да у рецесијама, попут ове изазване вирусом корона, слабије пролазе мушкарци, који чешће остају без пошто раде у индустријама које су везане за економске циклусе, попут грађевине и производње.

Насупрот томе, жене доминирају индустријама које нису везане за такве циклусе, као што су здравство и образовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана