Зашто није препоручљиво да једемо више од једне кришке лубенице дневно

ГС
Зашто није препоручљиво да једемо више од једне кришке лубенице дневно

Многи од нас су “стручњаци” који савршено знају да изаберу зрелу и слатку лубеницу, али да ли знате да постоје људи који никако не смију да једу лубеницу?

Већина нас лубеницу једе док нас стомак не заболи. Руски едокринолог наводи колико је ова навика опасна: Они мисле да су лубеница, јабука и бобичасто воће само вода са “витаминима”. У међувремену они на таквој “води” добију поприличан број килограма.

- Имам пацијенте који су килограме добијали док су јели само лубеницу.

Морате знати једну ствар: воће је пуно фруктозе. Вишак фруктозе, посебно на празан стомак, довешће до масне дегенарације јетре. Такође, фруктоза доприноси развоју гојазности, изазива имунитет на хормон масног ткива лептина и на хормон инсулин панкреаса. То заузврат доводи до сталног повећања апетита. То је зачарани круг - тврди Зухра Павлова, ендокринолог на Универзитетској болници у Москви.

Витамини

Једно парче лубенице пружа чак 25 процената дневних потреба за витамином Ц. Витамин Ц је важан за здраве зубе и десни, помаже у апсорпцији гвожђа, у одржавању здравља везивног ткива коже, имунолошким функцијама и зацјељивању рана.

Овај витамин садржи и антиоксиданте па спрјечава оштећење ћелија неутрализацијом слободних радикала – молекула за које се вјерује да су повезане са старењем и појавом одређених болести.

Све је више доказа да људи који једу довољно воћа и поврћа, како би задовољили дневне потребе за витамином Ц, имају стабилнији крвни притисак од оних који не једу довољно тих важних намирница, преноси Стил.

Лубеница има пуно витамина А, који игра важну улогу за здравље очију, раст костију, репродукцију и деобу ћелија.

Витамин А је од виталног значаја за многе друге функције, укључујући регулацију имуног система и производњу лимфоцита. Једно парче пружа 30 одсто дневних потреба.

Можете да смршате на здрав начин

Будући да у многим земљама и више од 60 одсто одраслих има прекомјерну тежину, или је гојазно, повећава се ризик од хроничних болести. Ако желите да смањите своје факторе ризика, имајте на уму да једно парче лубенице има само 40 калорија.

Укусно поврће ниске је калоријске вриједности, али је богато хранљивим материјама.

Чува здравље срца

Истраживања су показала да људи који једу најмање три оброка воћа и поврћа дневно, мање подлијежу ризику од смрти од можданог удара, болести срца и других срчаних узрока него људи који поједу само једну порцију дневно.

С обзиром на то да је лубеница веома хранљива, а организам не оптерећује мастима, грицкајте је умјесто чоколадних и сланих грицкалица, али умјерено!

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана