Зашто није добро да сједите у мокром купаћем костиму?

GS
Foto: Freepik

Дамама је јако важно какав тип купаћег костима имају на себи, али можда мање бринемо о томе шта нам може донијети сједење у мокром купаћем костиму.

По изласку из воде, углавном легнемо да се сунчамо и одемо у кафић да попијемо омиљени напитак. Али да ли прије тога промијените доњи дио купаћег костима?

Не заборавите то да урадите јер предуго ношење мокрог купаћег костима може да доведе до гљивичне инфекције вагине, пише "Пиедмонт".

"Купаћи костими су савршено мјесто за размножавање бактерија. Оне се развијају на топлом и влажном окружењу и врло брзо се шире“, рекла је Тиа Густер, акушер и гинеколог.

Шта је вагинална гљивична инфекција?

Она је проузрокована прекомјерним растом гљивице кандида. Узрокује да кожа на и око вулве постане црвена, почиње да сврби и постаје упаљено мјесто, а исто тако може бити праћена секретом. Њој су више подложне труднице, гојазне даме као и оне које имају дијабетес или су имунокомпромитоване.

Како да се излијечи?

Инфекција је, нажалост, веома честа али на сву срећу можете брзо и да се ријешите проблема. То најчешће може да значи конзумацију лијекова у трајању од једног, три или седам дана, у зависности шта од тога шта гинеколог пропише и у односу на то колико је инфекција озбиљна.

Ово су савјети како да спријечите инфекцију:

- Као први и основни савјет - пресвуците се када сте на шеталишту и не излежавајте се у мокром костиму.

- Носите широку и лепршаву одјећу, посебно ако испод тога носите купаћи; омогућите кожи да дише.

- Одаберите купаћи костим са заштитом од влаге и који могу да уклоне влагу са коже и тако је изнесу на површину купаћег док не испари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана