Зашто немате раван стомак? Ово су неки од разлога

ГС
Foto: Илустрација

Постићи резултат равног стомака није лако. Обично се грешке до овог циља налазе у правилној исхрани, изостанку алкохола и цигарета, уз свакодневну физичку активност. Које су то ствари које нас спречавају да имамо раван стомак.

Лоше навике у исхрани могу да доведу до надимања, а то је нездраво и нелагодно за наше тијело.Такође, тада се одлаже или изостаје ефекат равног стомака.

„Познато је да вишак калорија из обилних порција хране и пића заслађених шећером може да доведе до повећања масног ткива на стомаку", рекла је дијететичарка Амбер Панконин.

Најчешће грешке у исхрани које изазивају надимање су:

 

Мали унос влакана

Ако током дана не унесемо оптималну количину влакана, као посљедица се може јавити надимање стомака и поремећај варења.

„Недостатак дијететских влакана може довести до затвора или других проблема са варењем. Влакна могу побољшати покретљивост цријева, што олакшава одлазак у тоалет", истакла је дијететичарка Панконин.

Истраживачи и љекари са Клинике Мејо предлажу да жене треба да уносе 21-25 грама влакана дневно, а мушкарци 30-38 грама.

 

Тијело не добија довољно протеина

„Протеини помажу у одржавању равнотеже течности у тијелу. Ако конзумирате превише једноставних угљених хидрата и премало протеина, то може изазвати задржавање течности и надимање", истиче дијететичарка.

Клиника Мејо напомиње да је препоручени унос протеина за одраслу особу 0,8 грама по килограму тјелесне тежине. На пример, особа тешка 75 килограма треба да конзумира 60 грама протеина дневно.

Ово се може промијенити у зависности од узраста и нивоа активности. Како старите, вашем тијелу је потребно више протеина да спријечи губитак мишића, за који Клиника Мејо каже да почиње између 40. и 50. године. Ако припадате овој групи људи, ваше потребе за протеинима се повећавају на око 1-1,2 грама по килограму.

Важно је знати да ако редовно вјежбате потребно вам је око 1,1-1,5 грама по килограму. За људе који се баве физичким вјежбама, као што су дизање тегова, трчање или вожња бицикла, потребно им је око 1,2-1,7 грама протеина по килограму.

 

Жвакаће гуме - посебно без шећера

Иако је понекад корисно жвакати жвакаћу гуму да бисте одбили жељу за храном и грицкалицама, то такође може повећати надимање стомака.

„Када жваћете жваку, гутате ваздух, што може да доведе до надимања и непријатности стомака", објашњавају стручњаци.

Жвакаћа гума без шећера садржи шећерни алкохол који изазива надимање стомака, гастроинтестиналне тегобе,  а у неким случајевима доводи и до дијареје.

 

Пијете на сламку

Узимање течности на сламку може да доведе до надимања.

„Сваки пут када пијете на сламчицу, изазивате у вашем тијелу процес који је као удувавање ваздуха у балон, пумпате ваздух у цријева. Овај процес постаје још гори конзумирањем газираних пића. Препоручује се да течности пијете из чаше или флаше", објаснили су научници.

 

Превише газираних пића

Газирана пића додају мјехуриће у ваша цријева, што може изазвати осјећај да се подручје око стомака шири.

Иако одређена газирана пића, попут газиране воде, могу бити здрава, ако сте осјетљиви и редовно осјећате надутост, можда би вам било боље да их избјегавате.

 

Превише алкохола

„Конзумирање превише алкохола може допринијети вишку масноће на стомаку, што би вас могло спријечити да добијете раван стомак који желите. Прекомеран унос алкохола повезан је са повећањем тјелесне тежине и већим струком, јер алкохол садржи празне калорије", рекла је дијететичарка Панконин.

„Важно је узети у обзир намирнице које често комбинујемо са алкохолом, попут пржене или слане хране, које често изазивају надимање", додаје дијететичарка.

Једна студија је открила да алкохол може да допринесе преједању стимулишући нервне ћелије у мозгу повезане са повећаним апетитом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана