Зашто не требате ићи у WC са мобилним телефоном

GS
Foto: Ilustracija

Да ли и ви носите са собом телефон у WC, да прекратите вријеме док чекате да "обавите посао"? Вјероватно знате да постоји ризик да вам се приликом посјете тоалету за уређај "залијепе" бацили и бактерије којих има у огромном броју у овој просторији... А ако томе придодате и оне које сте већ покупили успут, у превозу, на радном столу, код куће... израчунајте сами - ризик од заразе је велики!

Према истраживању из 2019. године, огроман број људи широм свијета носи телефон са собом када иде у тоалет. Студије су показале да су уређаји без којих више не можемо да замислимо свакодневицу заправо прљавији од дасака на WC шољи.

Научници су израчунали да у просјеку додирнемо свој телефон на стотине, па чак хиљаде пута дневно. Ријетко ће се десити да перемо руке након што га користимо и то је чињеница. Ипак, можда би требало сви да размислимо о хигијени када користимо мобилне уређаје.

Наше руке су стално изложене разним клицама и вирусима, па није нелогично што лако можемо да се заразимо. Исто је и са "паметним" телефонима које непрестано додирујемо. Бројне студије показују да телефони могу да буду  контаминирани различитим врстама потенцијално патогених бактерија.

На примјер, то су:

Escherichia coli (izaziva dijareju),
Staphilococcus aureus (utiče na kožu),
Actinobacteria (dovodi do tuberkuloze i difterije),
Citrobacteria (izaziva infekcije urinarnog trakta),
Enterococcus (izaziva meningitis),
Klebsiella,
Micrococcus,
Proteus,
Pseudomonas, 
Streptococcus.

За посљедњих пет је познато да могу да доведу до веома непријатних посљедица по људско здравље.

Осим тога, научници су открили да су многи патогени на паметним телефонима често отпорни на антибиотике. И ово је забрињавајуће, јер ове бактерије лако могу да узрокују болести, од који су неке чак опасне по живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана