Зашто не бисте требали прати лице под тушем

гс
Foto: Илустрација

Одржавати адекватну рутину његе коже може бити поприлично захтјевно, а још једна ствар на коју требате обратити пажњу јесте прање лица током туширања што може негативно утицати на вашу кожу посебно уколико је температура воде јако висока.

Било да сте особа која се тушира ујутро прије него што одете на посао или прије него што одете у кревет, велика је вјероватноћа да је ваша рутина укључује и прање лица испод туша.

Међутим, бројни дерматолози сматрају да никада не бисте требали прати лице под тушем и да га увијек треба третирати одвојено од тијела. Разлог за то лежи у неодговарајућој температури воде.

Колико год дуг, врућ туш може изгледати примамљиво зими, може наштетити кожи и узроковати црвенило и раздражљивост. Врућа вода такође дехидрира кожу и може узроковати упалу. Из тих разлога лице увијек треба прати млаком водом.

Ако волите дуго туширање, своју кожу излажете и топлијим температурама дуже вријеме. Додатна топлота може узроковати иритацију која може бити посебно штетна за осјетљиву кожу. То може погоршати различита стања коже, попут акни.

Ту је и мит да прање лица под тушем излаже вашу кожу свим нечистим стварима које се налазе у вашем купатилу.

Одговарајућа температура воде кључна је за његу ваше коже. Иако туширање и прање лица врелом водом једном до два пута седмично неће узроковати значајну штету, свакодневно понављање овог процеса може узроковати дехидрацију.

 “Умјереност је кључна”, а краткотрајно прање лица топлом водом испод туша у комбинацији са свакодневним темељитим чишћењем хладном или млаком водом је најбољи одабир за вашу кожу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана