Зашто не бисмо требали спавати мокре косе

GS
Foto: Twitter

Упозорења против изласка мокре косе напоље нису само старе и 'празне' приче, у њима има истине и неколико разлога зашто није паметно, посебно када је напољу хладније.

Специјалиста породичне медицине др. Бранислава Чилић је објаснила све разлоге зашто то није добро. Већина њих слуша слична упозорења, углавном не разумијући зашто, и преноси их својој д‌јеци.

"Често чујемо да не треба дуго да остављамо косу мокру или да не излазимо напоље мокре косе, посебно по хладном времену јер ћемо се прехладити. Када је реч о прехлади, грипу, упале синуса и неким другим инфламаторним обољењима која су повезана са мокром косом, морамо нагласити да запаљење није могуће без узрока упале, па мора постојати бактерија, вирус или гљивица која ће изазвати упалу. Ако је и подлога на којој се узрочник размножава влажна и топла, то ће обезбиједити добре услове за то и болест ће напредовати. Управо то омогућавамо мокром косом", објаснила је др. Чилић.

Излазак напоље са мокром косом није једина опасност. Постоји и када спавате са мокром косом.

"Већи је ризик од развоја гљивичних инфекција власишта, посебно ако идете у кревет мокре косе. Влага продире у јастук заједно са ољуштеним ћелијама коже главе и на тај начин ствара плодно тло за гљивице Malassezia, којима је потребна влажна средина, и доводе до свраба власишта, посебно код особа са себороичним дерматитисом власишта, када је повећана секреција лојних жлезда. Може се развити и буђ, која такође није пожељна у коси", додала је др. Чилић.

"Такође, када је напољу хладније, мокра кожа и коса више ослобађају тјелесну топлоту и тако доводе до снижавања тјелесне температуре, што може бити непријатно ако немамо повишену телесну температуру. Тада мокри делови тела могу да се захладе и да имунитет буде нарушен", објашњава љекар.

"Када говоримо о естетици, дефинитивно не препоручујем да идете у кревет са мокром косом јер ће се више запетљати, а крхкија је од суве косе и може доћи до великог губитка дијелова косе, што смањује густина косе. Све наведено се различито односи на различите људе, узимајући у обзир нашу различитост, навике, године, имунитет, квалитет косе", закључује др. Чилић, преносе НовостиМагазин

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана