Зашто нам се врти у глави када нагло устанемо

ртс
Foto: pixabay

Било да радите од куће или у канцеларији, многи послови захтијевају да сједите дуже вријеме. Повремено, можете осјетити да се осјећате чудно, да вам се вид магли или имате вртоглавицу када устанете. Ова чудна појава назива се Ортостатска хипотензија.

Према клиници Мејо, ортостатска хипотензија позната је као постурална хипотензија или облик ниског крвног притиска који се јавља када устанете послије дугог лежања или сједења.

Остали симптоми овог стања укључују замагљен вид, слабост, а у тежим случајевима конфузију, несвјестицу и мучнину.

Како наводе стручњаци са Кливлендске клинике, разлог за ову појаву је што крвни притисак брзо опада док тијело мијења положај из сједећег у усправан положај.

"Уобичајено, крвни судови у доњем дијелу тијела се сужавају када устајемо, а крвни притисак превише пада при промјени положаја тијела", истакао је кардиолог Гај Маиеда, за Еверидаy Хеалт.

Ако се овај процес не одвија довољно брзо, доток крви у мозак може се смањити, што доводи до вртоглавице и осјећаја несвјестице. Ортостатска хипотензија може бити симптом и других стања у нашем организму.

Како наводе истраживачи са клинике Мејо, људи који су анемични, имају дефицит витамина Б12, Адисонову болест или болест штитне жлијезде, па имају већи ризик да стекну ову хипертензију.

Ризик повећавају и срчане болести и депресија.

Дехидрација је често велики узрок ортостатске хипотензије, јер недостатак воде може смањити количину крви која кружи кроз вене.

Ако се ове појаве дешавају често и у дужем временском периоду, требало би посјетити љекара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана