Зашто комарци уједају неке људе, а друге не

Г.С.
Зашто комарци уједају неке људе, а друге не

Ово кишно прољеће није ишло на руку процесу уништавања комараца, а топло љето само погодује њиховом ширењу.

Тако се многи ових дана жале на уједе комараца, само што се неки више жале од других. Неке људе као да пикирају, а око неких облијећу као киша око Крагујевца. Зашто је то тако и да ли је ваша крв комарцима "слађа" од других људи?

Специфично је да нас увијек "ћапе" на неком незгодном мјесту гдје је кожа најтања – на зглобовима и по прстима. Међутим, увијек у друштву има бар једна особа коју ове досадне крвопије нису ни такле. Није се напрскала неким средством за заштиту од инсеката, али једноставно се не чеше хистерично свуда по тијелу, а ово је најбоља заштита од комараца.

– Ја "имам" тај феномен. Мислим да никада нисам ни примјетила да ме комарци неће док нисам ушла у везу са садашњим супругом. Ишли смо на прво заједничко љетовање и он је стално кукао на комарце, куповао разна средства против буба и мазао неке креме на црвене туфне које је имао свуда по тијелу. А ја? Ништа – каже заБлиц Београђанка Татјана И.

Она објашњава да чак није ни знала да су комарци толико напорни појединим људима јер се практично ни не сјећа када ју је посљедњи пут ујео комарац.

– На почетку нисам вјеровала супругу, а онда сам пребројавала туфне по његовом тијелу. Некада их је било и по 20! Док мени ништа, у најгорем случају један ујед негдје на руци који и не сврби много. Нисам радила ништа посебно другачије од њега, имали смо исто кретање, а ја се чак ни не мажем спреј против буба као мој муж – прича Татјана.

Иако случајеви попут Татјане нису потпуна реткост, чињеница је да им сви помало завиде на овој способности. Многи би жељели да знају шта је њихова тајна, ипак ни наука то није у потпуности докучила.

– У принципу не постоји неки научни разлог за то. Једино што је познато јесте да комарци "иду" на већу температуру тијела и гдје је већа влага – рекла је др Милена Турубатовић.

Неки од потенцијалних фактора који би могли да утичу на то да вас ове крвопије таргетирају су топлота, зној, мирис, алкохол, боје, али и угљен-диоксид.

Угљен-диоксид

Сви ми емитујемо угљен-диоксид када издишемо ваздух. Такође га производимо више када смо активни, на примијер током вјежбања.

Комарци могу да открију промјиене у угљен-диоксиду у свом окружењу. Истраживања су показала да различите врсте комараца могу различито да реагују на угљен-диоксид.

Повећање угљен-диоксида може да упозори комарца да је потенцијални домаћин у близини. Комарац ће се тада помјерити према том подручју, пише Хеалтхлине.

Мирис тијела

Комарце привлаче одређена једињења која су присутна на људској кожи и у зноју. Ова једињења нам дају специфичан мирис који може да привуче комарце.

Неколико различитих једињења је идентификовано као привлачно за комарце. Неки са којима сте можда упознати укључују млечну киселину и амонијак.

Истраживачи још увијек истражују узроке варијација у мирису тијела који одређене људе чине привлачнијим за комарце. Узроци могу укључивати генетику, одређене бактерије на кожи или комбинацију оба.

Боје

Истраживања су показала да комарце привлачи црна боја, али се мало зна зашто.

Без обзира на то, ако носите црну или друге тамне боје, можда ћете бити привлачнији за комарце.

Алкохол

Мала студија из 2002. године бавила се утицајем конзумирања алкохола на привлачност за комарце. Истраживачи су открили да су људи који су пили пиво били привлачнији комарцима од људи који нису пили пиво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана