Зашто је пилатес добар за цијело тијело

ГС
Foto: Илустрација

Пилатес се посљедњих година показао као рутина вјежбања коју су одобрили славни и која не само да ће користити вашем тијелу, већ ће и побољшати ваш ум.

Вјежбе за цијело тијело које такође чине чуда за ментално вјежбање, редовни часови пилатеса не само да ће затегнути и тонирати цијело тијело, већ ће и стабилизовати ваше мишиће, побољшати држање и повећати укупну снагу.

Овај начин вјежбања утиче на ум и тијело, а постоји још мноштво разлога зашто је толико популаран.

Ако размишљаш о томе да кренеш тренирати пилатес, онда у наставку сазнај зашто је толико добар за цијело тијело и ум.

Пилатес је вјежба за цијело тијело

Овај начин вјежбања интегрира цијело тијело, развија снагу и флексибилност, али и поправља постуру. Фокусираност на труп, али и цијело тијело, као и повезаност с дисањем током вјежбања издвајају овај тренинг од осталих. Но ово је један од разлога зашто се овај начин вјежбања користи код различитих рехабилитација, али и зашто је популаран међу атлетичарима.

Смањује бол у леђима

Физикални терапеути слажу се да пилатес може помоћи код смањивања боли у леђима. Код многих људи се бол у овом дијелу тијела погоршава с годинама, а изражене су ако су постојале повреде, па вјежбање пилатеса може бити ефикасан начин како олакшати бол у доњем дијелу леђа. Но у случају неких повреда врло је важно разговарати с доктором прије почетка вјежбања.

Повећава флексибилост и мобилност

За почетак је врло важно објаснити разлику између флексибилности и мобилности. Флексибилност је повезана с растезљивошћу мишића, док је мобилност повезана за покретљивошћу зглобова. А мобилност је нешто чему требамо тежити код вјежбања јер се ради о функционалности тијела. Код пилатеса су покрети врло контролирали што помаже код јачања снаге, флексибилности и мобилности.

Пилатес ствара издужене мишиће

Редовито вјежбање пилатеса ствара издужене, вретенасте мишиће због којих ће тијело изгледати увјежбано, али ће и бити флексибилно. Код пилатеса се комбинује истезање и тренинг снаге. Ови покрети су врло контролисани, а комбинују се и вјежбе отпора. Многе студије су показале да пилатес јача тијело, али и поправља држање тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана