Зашто је паметно пити чај по овој врућини?

GS
Зашто је паметно пити чај по овој врућини?

Испијање чаја носи разне добробити: од смањења ризика од срчаних обољења, снижавања крвног притиска, ојачавања имунитета, до помоћи при мршављењу, но често се пише и да нас топли чај љети може расхладити, а научници су провјерили ради ли се о миту или о истини.

Хемичар и истраживач др Тим Бонд каже да нас топли напитак попут чаја заиста може расхладити током врућег дана, те да је то разлог због којег се он у великим количинама пије у Индији.

Истраживања сугеришу да се у условима који допуштају потпуно испаравање зноја температура тијела након конзумације топлог чаја смањује више него након конзумације хладног напитка, објаснио је.

Једна студија проведена на групи бициклиста на врућини открила је да хладно пиће резултира мањим смањењем топлине и зноја и него топлије пиће. Разлог је вјеројатно промјена у сензорима топлине у једњаку и желуцу; наиме живци у нашим устима и горњем дијелу пробавног тракта реагују на топлину, што сензор у мозгу наводи да производи више зноја. Док испарава, зној нас учинковито хлади.

Но исто тако, морате знати када је најбоље попити топли чај умјесто хладног напитка.

Ако је постотак влаге висок, можда сав зној неће напустити површину коже. Ако на себи имате превише одјеће или се знојите тако да зној с вас капа умјесто да испарава, тада испијање топлог напитка није добра идеја и боље ће послужити хладни напитак.

"Чај садржи кофеин у нивоима које побољшавају наше когнитивне процесе, без смањења хидратације. Клиничка истраживања показују тако и да чај нуди иста хидратантна својства као вода и помаже у нормалној равнотежи хидратације", закључио је Бонд, пише Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана