Зашто је љето најбоље вријеме за престанак пушења?

GS
Foto: Ilustracija

Прелазак на неку мање штетну, бездимну алтернативу свакако је бољи избор од наставка пушења цигарета

Љети се навике лакше мијењају. Било да останете код куће, или идете у иностранство, боравите код пријатеља, или одсједнете у хотелу, на путовању се стварају нови јутарњи ритуали па је лакше одољети жељи за пушењем. И кључни тренуци дана се мијењају, па можда традиционалну јутарњу кафу замијените великом чашом свјежег воћног сока. С љетом и промјенама навика, имате прилику да научите уживати на другачији начин, одвојити вријеме за себе и за активности које иначе не бисте радили због недостатка времена или жеље.

Због тога је остављање цигарета најбоља одлука коју пушач може донијети за себе. А уколико ипак нисте спремни за овако радикалну промјену и не желите да се одрекнете дувана и никотина у потпуности, прелазак на неку мање штетну, бездимну алтернативу свакако је бољи избор од наставка пушења цигарета.

Производи који загријавају дуван на примјер нуде познат осјећај и окус, али без других штетних честица који се налазе у дуванском диму, који настаје као продукт сагоријевања дувана.

Када се цигарета упали дуван почиње да гори и ствара се дувански дим кроз који пушачи уносе не само никотин већ и више од шест хиљада материја, од којих се за око 100 зна да су штетне или потенцијално штетне, међу којима су угљен моноксид.

Овај кључни проблем који ствара дувански дим научници су успјели да елиминишу тако што су креирали нову технологију конзумирања дувана, попут ИQОС-а.

ИQОС и слични уређаји приликом коришћења не стварају дим, а битна разлика је такође и то што цигарете стварају катран који настаје као производ сагоријевања. То се на примјеру ИQОС-а не дешава будући да овај систем не загријава дуван, и тако не производи катран. Приликом приступања овој врсти концепта смањења штете, важно је указати да овакви производи нису без ризика те да њихово коришћење ослобађа никотин, који изазива зависност.

Преласком на бездимне алтернативе ослобађате се и неугодних мириса дуванског дима на кожи, коси, рукама, намјештају, возилу, што је и хигијенски бенефит који се не смије занемарити.

Љето је јединствена прилика да постанете пажљивији према себи, свом благостању и свом здрављу. Задржите ово стање ума и брзо ћете примијетити промјене: развијеније чуло мириса и интензивирање чула окуса већ након кратког времена.

Свјесност позитивних промјена које се дешавају у вашем тијелу током одвикавања могу вас додатно мотивисати и учинити да се осјећате поносно у одлуци да се заувијек опростите од цигарета!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана