Зашто бушење ушију бебама није добра идеја

ГС
Foto: Screenshot

Према америчкој академији за педијатрију, родитељи би требало да причекају да њихова дјеца напуне бар шест мјесеци прије него што им пробуше уши. У неким културама то се чини и раније, било због обичаја било због тога што се родитељима то свиђа.

Иако се око питања треба ли пробушити уши деци често расправља, не може се порећи да тај поступак има пуно недостатака. "Бригхт сиде" је пописао неколико разлога које би родитељи требало да имају на уму уколико размишљају о томе да бебама пробуше уши, преноси б92.

1. Могу да се повриједе

Бушење ушију, без обзира на доб, је болно. Кад пробушите дјететове уши, оне могу постати црвене, болне и осјетљиве. Кључно је не дирати свјежи "piercing", а бебе су непредвидиве и могу при случајном додиру повући наушницу те се повредити или се њоме угушити.

2. Родитељ бира за дијете

Увијек постоји ризик да дијете одрасте и пожали што има пробушене уши. Можда је боље да причекате и препустите ту одлуку дјетету, кад буде старије и способно да се бринеза свој "piercing".

3. Трајно је

Иако то није увијек случај, бушење ушију понекад може учинити рупу трајном. То може бити проблем ако дијете одрасте и зажали због ваше одлуке.

4. Може доћи до инфекције

Чак и кад се предузму све мјере предострожности, код "piercing" увијек постоји ризик од инфекције, посебно ако се о њему правилно не брине. Бол, исцједак и отеклина могу се појавити ако се уво не чисти према упутствима стручњака, а може настати и посебан облик ожиљка који се назива келоид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана