Зашто бисте након сваког оброка требали проходати

ГС
Зашто бисте након сваког оброка требали проходати

Проблеми са варењем могу изазвати озбиљан бол, а било да се борите с хроничним гасовима и надимањем или само желите пронаћи начин да се осјећате боље након оброка, постоји неколико ствари које можете учинити, а једна од њих је ходање.

 Док многе од ствари које изазивају бол и нелагоду имају везе са самом исхраном постоји једна активност коју можете учинити након јела како бисте помогли процесу пробаве. То је једноставно ходање или кратка шетња.

Здравствени стручњаци кажу да је ходање једна испробана и истинита метода коју не требате занемарити ако покушавате да свој пробавни систем одржите здравим.

Шетња убрзо након сваког оброка једна је од најбољих ствари које можете учинити за промицање здраве пробаве из неколико разлога. За почетак, сам чин помицања наших тијела помаже у стимулацији процеса пробаве у нашим желуцима и цријевима. То може помоћи да се храна ефикасније креће кроз пробавни тракт, смањујући ризик од затвора или осјећаја претјеране ситости након оброка.

Уз то, устајање и ходање помажу у циркулацији крви и лимфне текућине кроз наше тијело, а заузврат нам омогућавају да боље апсорбирамо све нутријенте из наше хране – па чак и детоксикацију.

Још једна велика предност ходања за пробаву је чињеница да може помоћи да се ослободите стреса. Како се испоставило, стрес и други ментални и емоционални фактори уско су повезани с нашим цријевима, што значи да смањење стреса заправо може дјеловати на ублажавање пробавних проблема код неких људи.

Такође, уопште не морате трошити пуно времена да бисте искористили предности кретања, тек 10-15 минута хода је довољно.

Ако планирате неку енергичну активност након јела, стручњаци препоручују да причекате најмање 30 минута након што завршите с јелом, пише Кликс,

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана