Заштита од вакцина опада у року од пет до шест мјесеци

Срна
Foto: Танјуг

ЛОНДОН - Заштита од вируса корона коју пружају двије дозе вакцина против вируса корона компанија "Фајзер" и "Бионтек", те "Оксфорд" и "Астра Зенека" почиње да слаби у року од шест мјесеци, што наглашава потребу за трећом дозом вакцине, кажу истраживачи из Велике Британије.

Након пет до шест мјесеци, ефикасност "Фајзерове" вакцине у спречавању инфекције вирусом корона пала је са 88 на 74 одсто, показала је анализа података прикупљених у британској студији ЗОЕ ковид.

Што се тиче "Астра Зенекине" вакцине, ефикасност је пала са 77 на 67 одсто након четири до пет мјесеци.

Студија је заснована на подацима више од 1,2 милиона резултата тестирања.

Претходна анализа података показала је да вакцине пружају заштиту најмање шест мјесеци.

Према најгорем сценарију, заштита би могла пасти испод 50 одсто за старије људе и здравствене раднике до зиме, рекао је Тим Спектор, главни истраживач студије "ЗОЕ ковид".

"То значи да се нешто треба урадити. Не можемо само сједити и гледати како заштита полако опада, док је стопа раста нових случајева и даље висока, а шанса за инфекцију и даље велика", рекао је Спектор за Би-Би-Си.

Британија почиње планирање кампање за трећу дозу вакцине против вируса корона касније ове године након што су експерти рекли да би могло бити потребно дати трећу дозу старијим лицима и најугроженијима од септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана