Загађени ваздух повећава депресију и број самоубистава

Agencije
Загађени ваздух повећава депресију и број самоубистава

У срединама у којима постоји загађен ваздух повећана је стопа депресије и самоубистава, показује ново истраживање

Постоји претпоставка да излагање загађеном ваздуху изазива случајеве депресије, наведено је у истраживању. Иако научници вјерују да је та претпоставка вјероватна, тешко ју је доказати, пренио је "Гардијан". Загађење које је анализирано у студији односи се на загађења настала сагорјевањем фосилних горива у возилима, кућма и индустрији.

Истраживачи су навели да нови докази повећавају позиве на борбу против онога што Свјетска здравствена организација назива "тихом ванредном здравственом ситуацијом" због загађеног ваздуха.

"Показали смо да загађење ваздуха може да нанесе значајну штету нашем менталном здрављу, због чега би ваздух који удишемо под хитно требало да учинимо чистијим", изјавила је Изабел Брајтвајт са Универзитетског лондонског колеџа (УЦЛ), која је водила истраживање.

Испуњавање граница ЕУ могло би да донесе велике резултате, рекла је она.

"Могли бисте да спријечите око 15 одсто депресије, под претпоставком да постоји узрочно-посљедична веза. То би био врло велики утицај, јер је депресија врло честа болест и све се више повећава", навела је она.

Према наводима Светске здравствене организације, више од 264 милиона људи болује од депресије.

"Знамо да најфиније честице из прљавог ваздуха могу доћи до мозга и крвотоком и кроз нос, а загађење ваздуха је повезано са повећаном упалом мозга, оштећењем нервних ћелија и стварањем хормона стреса, који су повезани са лошим менталним здрављем", рекла је Брајтвајтова.

Према ријечима Џозефа Хејса, такође са УЦЛ-а, који је био део истраживачког тима, изузетно су сугестивни докази да загађење ваздуха повећава ризик за ментално здравље. Истраживање објављено у часопису "Инвајерментал хелф перспективс" користило је строге критеријуме за одабир и обједињавање података из 16 земаља објављених до 2017. године. Оно је открило снажну статистичку везу између токсичног ваздуха и депресије и самоубистава. То потрђују недавна истраживања, укључујући студије које су загађење ваздуха повезивале са изузетно високим стопама смртности код особа са менталним поремећајима и четвороструким ризиком од депресије код тинејџера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана