Зачини који смањују тежину и грију тијело, а одличан су додатак кафи

ГС
Зачини који смањују тежину и грију тијело, а одличан су додатак кафи

Кафа је омиљени напитак у коме уживају људи широм свијета због њеног богатог укуса и кофеинског учинка.

Али кафа је нешто више од само јутарњег ритуала. Испоставило се да додавање одређених зачина вашој кафи не само да може побољшати њен укус већ и потенцијално да убрза ваш метаболизам, преноси Најжена.ало.рс.

Цимет и куркума су два зачина која можете да убаците у кафу да бисте побољшали рад свог метаболизам и али и укус јутарњег напитка.

 

Цимет: Загријева и разгаљује

 

Цимет, познат по топлом и слатком укусу, свестрани је зачин који се нашао у многим шољицама за кафу широм свијета. Његове ароматичне и благо зачинске ноте могу подићи укус вашег јутарњег напитка. Осим кулинарске привлачности, вјерује се да цимет има потенцијалну везу са бржим метаболизмом.

Студије су показале да је цимет користан за повећање осјетљивости на инсулин и побољшање нивоа шећера и холестерола у крви, који су кључни за губитак тежине и опште здравље. Овај зачин може да помогне да се убрза метаболизам кроз неколико механизама. Може да се побољша осјетљивост на инсулин, омогућавајући тијелу да ефикасније регулише ниво шећера у крви. Ово, заузврат, може да смањи вјероватноћу складиштења масти и да повећа употребу глукозе за енергију. Поред тога, цимет може имати термогени ефекат, што значи да може да убрза метаболизам повећањем производње топлоте у тијелу након конзумирања, пише Крстарица.

 

Куркума: Сужава струк и смањује тежину

 

Куркума, земљаног и благо биберкастог укуса, зачин је који је стекао популарност због потенцијалних здравствених користи. Иако нису традиционални сапутник кафе, нутриционисти су почели да препоручују да се убацује куркума у кафу, стварајући укусан преокрет.

Куркума садржи активно једињење звано куркумин, које је предмет истраживања због његове потенцијалне улоге у јачању метаболизма, али и смајењем обима струка и тјелесне масе.

 

Како да их искористите у кафи

 

Када је у питању додавање ових зачина у вашу кафу, постоји неколико корисних савјета како бисте уживали у укусима и максимално искористили њене предности.

Цимет се може додати у већ скувану кафу или у мјешавини за еспресо прије кувања да би се постигле предности зачина и природно сладак укус.

 

Када додајете куркуму у кафу или еспресо, обавезно додајте и мало црног бибера јер је то кључно за бољу апсорпцију куркумина. Неке студије кажу да додавање црног бибера са куркумом може повећати апсорпцију куркумина за преко 2.000 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана