Зачини који могу да вам побољшају концентрацију и памћење

GS
Foto: X.com

Уколико желите да радите на свом когнитивном здрављу, треба да укључите у исхрану разне намирнице које ће позитивно утицати на здравље.

Постоји неколико зачина који могу увелико побољшати наше памћење и концентрацију, тврди доктор Брандон Цравфорд, неуролог специјализован за здравље и лијечење мозга.

Цимет

Цимет је моћан извор антиоксиданса кључних за заштиту нервних структура од оксидативног стреса. Цимет такође може регулисати ниво шећера у крви, што је кључно за одржавање когнитивних функција и превенцију неуродегенеративних болести", рекао је доктор Kравфорд.

Ђумбир

"Познат по својим снажним противупалним својствима, ђумбир може побољшати когнитивну функцију смањењем упале и оксидативног стреса", додао је доктор.

Такође, ђумбир помаже у равнотежи неуротрансмитера те побољшава концентрацију.

Куркума

Куркума је позната по својим противупалним и антиоксидативним својствима. Доктор Цравфорд говори о снази куркуме, истичући активно једињење, куркумин. Она може помоћи у смањењу упале и оксидативног оштећења у мозгу — фактора који се често повезују са стањима попут Алцхајмерове болести.

"Куркумин такође подиже ниво можданог хормона БДНФ, који повећава раст нових неурона и бори се против разних дегенеративних процеса у мозгу", тврди доктор Цравфорд.

Мушкатни орашчић

Мушкатни орашчић може побољшати памћење и спријечити дегенерацију нервних путева.

"Мушкатни орашчић такође има учинке на побољшање расположења, што може допринијети фокусиранијем и позитивнијем менталном стању", додао је доктор.

Црни бибер

Црни бибер је добро искористити за здравље мозга у комбинацији с куркумом.

"Пиперин, активно једињење у црном биберу, може повећати апсорпцију куркумина до 2000 посто. Ова комбинација не само да појачава добробити куркумина за мозак, већ такође помаже у побољшању пробаве и апсорпције храњивих материја, подупирући когнитивно здравље", закључио је др Kравфорд, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана