Зачин који спријечава надутост - само пар грама је довољно да вас ријеши стомачних проблема

Г.С.
Зачин који спријечава надутост - само пар грама је довољно да вас ријеши стомачних проблема

Ова љековита биљка из породице штитарки употребљава се више од 4.000 година. Има бројна љековита својства, па не чуди што се у старом Египту користила као лијек. У питању је кумин.

Расте на подручју од источног Медитерана до Азије, а посебно у Индији која је његов највећи произвођач. Кумин је незаобилазни дио индијских карија и бројних других међународних јела.

Тачније, у кулинарству се користе сјеменке кумина које имају пикантан сладак укус са траговима горчине, а који је врло сличан анису. Кумин је и врло јак зачин, па га користите у умјереним количинама.

У блискоисточној кухињи кумин се додаје у сва јела са пасуљем и леблебијом. Главни разлог? Спријечава надутост и гасове изазване конзумацијом ових махунарки. Вече прије термичке обраде треба потопити пасуљ, а потом додати мало кумина код кувања.

Ако имате проблема с надутошћу и гасовима, можете испробати и технику жвакања прстохвата сјеменки кумина неколико пута дневно уз претходну консултацију с љекаром.

Нека истраживања су показала да сјеменке кумина стабилизују цревну флору и могу помоћи у лијечењу гастроинтестиналних поремећаја, спречавају раст лоших, и подстичу раст добрих бактерија.

Кумин се на тржишту може наћи у специјализованим продавницама зачина или здраве хране у облику сјеменки или праха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана