Заборавите на таблете: Ријешите проблем несанице уз једну укусну намирницу

ГС
Заборавите на таблете: Ријешите проблем несанице уз једну укусну намирницу

Пистаћи обилују антиоксидансима, протеинима, здравим мастима, влакнима, витаминима и минералима. Осим тога, садрже висок проценат есенцијалне аминокиселине зване триптофан, која стимулише производњу серотонина, хормона среће и обезбјеђује дубок и миран сан.

Како да брзо заспите: Шта је мелатонин
Мелатонин је хормон који се природно производи у тијелу, посебно у епифизи мозга. Његова главна функција је да регулише циркадијални циклус, односно ритам спавања и будности који тијело прати. Ослобађа се када је тама и инхибира када је свјетлост, што помаже да се биолошки сат синхронизује у складу са окружењем.

Осим што регулише сан, мелатонин дјелује и као антиоксиданс, сузбија упале, јача имунолошки систем, побољшава расположење, спречава или ублажава џет-лег, несаницу, сезонску депресију и друге поремећаје спавања. То је хормон који се може добити путем суплемената или лијекова. Међутим, много је боља опција да узимате храну која подстиче ослобађање мелатонина и која вам помаже да брже заспите.

Пистаћи ће вам помоћи да брже заспите
Пистаћи су орашасти плодови који вам могу помоћи да брже заспите, јер садрже велики проценат триптофана, есенцијалне аминокиселине која производи мелатонин (хормон који регулише циклус спавања и буђења), као и серотонин (неуротрансмитер који подстиче спавање и благостање).
Осим тога, пистаћи имају и друге здравствене предности, као што су побољшање памћења, очување кардиоваскуларног здравља, спречавање анемије и затвора, и јачање костију. А све то захваљујући калцијуму, магнезијуму, цинку, калијуму, фосфору и гвожђу.
Што се витамина тиче, пистаћи су извор тиамина, витамина Е и фолата, који доприносе нормалној психолошкој функцији, док витамин Е доприноси заштити ћелија од оксидативног оштећења. Они такође регулишу ниво шећера у крви, крвни притисак и друге васкуларне функције. То је закључак студије Факултета за фармацију и медицинске науке Универзитета Јужне Аустралије објављене у часопису Нутриентс.

Које је најбоље вријеме да једете пистаће
Ако желите да искористите њихов ефекат на сан, препоручује се да узимате пистаће између једног и два сата прије спавања. Ако желите да контролишете своју тежину, препоручљиво је да их једете средином јутра или по подне, као здраву и заситну ужину. Ако желите да побољшате перформансе, препоручује се да пистаће укључите у доручак како не бисте били уморни током дана, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана