За оне који желе да смање кофеин – четири напитка ријешиће главобољу, умор и болове у мишићима

б92
Foto: pixabay

Кафу једноставно обожавамо да испијамо. Али пречестим испијањем лако се може развити зависност од кофеина. Ова зависност рефлектује се симптомима као што су главобоље, умор, болови у мишићима.

Стручњаци зато кажу да је најбоље постепено смањивати количину уноса кафе, како би се ваш организам навикао на промјене. Напомиње се и да је потребан повећани унос воде током периода одвикавања од кафе.
 Ево која се пића препоручују као здравија замјена за кафу.

1. Зелени чај

Зелени чај такође садржи кофеин, али његова количина је знатно мања него она која се налази у кафи. Смањивање нивоа кофеина конзумирањем зеленог чаја може помоћи у смањењу осјећаја анксиозности и побољшању сна. Такође, у њему се налази доста антиоксиданата који убрзавају метаболизам и појачавају сагоријевање масти.

2. Чај од куркуме

Љековита дејства куркуме су многобројна, што потврђују и медицинска испитивања. Чај од куркуме је одлична замена за кофеин зато што смањује напетост у мишићима, побољшава расположење, може помоћи код дерматолошких обољења. Такође је добра за јетру и метаболизам.

3. Чај од ђумбира

Вјеровали или не, ђумбир садржи витамин Ц, магнезијум, витамине Б групе, калијум, калцијум, фосфор и натријум. Осим што је добар савезник у борби против проблема са варењем, позитивино дјелује на циркулацију, кардиоваскуларни систем и ублажавање осјећаја мучнине.

4. Рооибос црвени чај

Можда нисте чули за овај чај, али вријеме је да сазнате нешто о овој чудесној биљци. Овај напитак познат је под називима афрички чај и мајчино чудо. Он не садржи кофеин, па његовим испијањем можете побољшати сан, здравље срца и расположење. Осим тога, овај напитак смањује стрес и нервозу. Ова биљка има благотворна дејства и на кардиоваскуларни систем, кожу, алергије и здравље и виталност костију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана