За боље здравље цријева и срца, конзумирајте ове три намирнице

GS
За боље здравље цријева и срца, конзумирајте ове три намирнице

Редовно укључивање таквих намирница у прехрану може имати позитивне учинке на памћење, расположење и здравље срца, посебно за особе старије од 50 година.

Пробиотици подржавају функцију мозга побољшањем везе између црева и мозга, помажу у балансирању хормона који регулишу расположење и придоносе здрављу срца смањењем холестерола и упале.

Постоје три такве намирнице које би могле да допринесу здрављу цријева и срца.

1. Кефир

Кефир садржи многе пробиотска једињења који побољшавају когнитивне функције и цјелокупно здравље.

"Разнолики пробиотски сојеви и биоактивна једињења у кефиру побољшавају здравље цријева и повезани су са бољом когнитивном функцијом и заштитом од когнитивног пада. Редовна конзумација кефира подржава здраву цревну микробиоту, која игра кључну улогу у стабилизовању расположења и смањењу симптома анксиозности и депресије.

Кефир може придонијети снижењу крвног притиска и побољшању нивоа холестерола, што користи здрављу срца", рекао је доктор специјализован за холистичку медицину, др Сам Синг за СхеФиндс.

Дијететичарка Саманта Касети додаје: "Једна студија показала је да конзумација шест порција ферментисаних намирница, као што је кефир, дневно води до боље разнолике микробиоте и смањења маркера упале. Ти фактори могу смањити ризик од бројних стања, укључујући аутоимуне болести, дијабетес типа 2, срчане болести и поремећаје расположења, попут депресије и анксиозности."

2. Кисели купус

Пробиотици у киселом купусу подржавају здравље цријева, што је важно и за здравље мозга.

"Кисели купус, са својим пробиотским садржајем, моћна је ферментисана намирница коју препоручујем за одржавање здравља цријева. Здрава цријева, која подржавају пробиотици у киселом купусу, могу позитивно да утичу на когнитивне функције и памћење смањујући упалу и оксидативни стрес. Пробиотици у киселом купусу такође побољшавају везу између црева и мозга, што помаже у управљању расположењем те смањењу анксиозности и депресије", истиче др Синг.

3. Ферментисани краставци

Пробиотици у ферментисаним краставцима подстичу здраву цријевну микробиоту што може помоћи у смањењу упале и оксидативног стреса те потенцијално подржавати боље памћење и когнитивне функције. Осим тога, побољшањем здравља црева, ови пробиотици могу утицати на производњу неуротрансмитера који регулишу расположење, чиме помажу у стабилизовању расположења и смањењу стреса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана