Вучинић: Корона може да остави озбиљне промене на плућима

Срна
Вучинић: Корона може да остави озбиљне промене на плућима

БЕОГРАД - Директорка Клинике за пулмологију КЦС проф. Виолета Вучинић Михаиловић каже да се у ту здравствену установу јављају пацијенти који су у првом и другом таласу прележали ковид 19 и који имају озбиљне промјене на плућима - постковид фиброзу.

Она је за Тањуг навела да управо на пријем у болницу чека млад човјек 35 до 40 година, који има озбиљне, дифузне промјене на плућима и низак ниво кисеоника у крви.

“То је постковид фиброза. Пацијент је негативан на вирус корона, донео је негативну серологију. Респираторно је угрожен, са сатурацијом 83, што је непримерена сатурација за његове године и озбиљне су промене на плућима”, навела је она.

Наводи да је пацијент имао ковид прије три, четири мјесеца и да није био на респиратору, да је имао лакшу клиничку слику.

“То је постковид фиброза са којом ћемо изгледа доста дуго да се боримо”, истакла је она и додала да су у клиници сви капацитети попуњени - 175 постеља на одељењу и 14 кревета интензивне неге, јер збињавају све пулмолошке пацијенте и оне који су се до сада лечили и клиничко болничким центрима који су сада у ковид систему.

Вучинић Михаиловић наводи да се у трећем таласу вирус јако брзо шири и захвата све старосне узрасте од младих до старијих.

“Клиничка слика доста тешка што можемо да видимо и по броју болесника на респиратору који је свакодневно двоцифрен”, закључила је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана