Ове врсте воћа топе килограме

ГС
Ове врсте воћа топе килограме

Сви знамо како воће и поврће обилује важним нутријентима и требало би бити део наше свакодневне исхране, а с тим се слажу и нутриционисти. Људи који су на дијети често избегавају воће због тога што садржи шећер, но добра је вест да постоје и неке врста воћа које уствари могу помоћи код мршављења, пише The Healty.

Наиме,неко воће обилује хранљивим материјама које подстичу мршављење и може помоћи да се решимо накупљених килограма. Од боровница до јагода, у наставку откривамо четири врсте воћа које би се што чешће требале налазити на нашем тањиру јер су извор одличних нутријената, а уједно и спречавају гојење.

Научници су открили како су боровнице сјајан извор вредних антиоксиданса званих флавоноиди који могу спречити дебљање. Није у потпуности разјашњено на који тачно начин флавоноиди спречавају дебљање, али конзумирање хране богате флавоноидима помаже нам да се осећамо ситије и да избегавамо другу мање здраву храну која може довести до дебљања, истакли су стручњаци. Како је открила др. Кери Петерсон, боровнице обилују влакнима па су због тога врло заситне и међу најздравијим су воћем за јело стога бисмо их свакако требали укључити у исхрану.

Позната изрека гласи: 'једна јабука на дан, доктор из куће ван'. Сјајно је ако једна јабука дневно може отерати доктора, но додатни бонус је да нам такође може помоћи да останемо у форми. Јабуке су богате флавоноидним полимерима, а такође су препуне влакана, што их чини једним од најздравијих воћа за мршављење. Најбоље их је јести неогуљене јер се у кори налази највише влакана и антиоксиданса. Помажу и код контроле шећера у крви, чиме се смањује жеља за храном и преједањем и ризик од развоја дијабетеса.

Крушке такође могу спречити гојење, према БМЈ студији, и то зато јер обилују флавоноидним полимерима и влакнима. Воће које садржи влакна одличан је избор за људе који имају проблема с вишком килограма јер нас влакна испуњавају и стварају осећај ситости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана