Врсте главобоља - како их разликовати и када је вријеме да посјетите љекара?

ГС
Foto: Илустрација

Повремено свако од нас искуси проблеме са болом у глави, али често не знамо који је узрок.

Осим очигледних мигрена, или болова узрокованих великим стресом, физичким напором, превеликом излагању сунцу, постоје и одређене врсте главобоља које не би требало да игноришемо.

Експлозивна главобоља

Изненадни и експлозивни бол који може да траје 60 секунди, а некада да се понавља данима био је сасвим довољан да овај тип главобоље добије име.

Напади могу да се јаве без упозорења, јак бол нестаје за 60 секунди, али глава настваља да боли од сат времена након напада, па до чак 10 дана.

Бол се шири кроз врат, а некада и кроз леђа и цијелу главу. Може да се јави мучнина, па чак и губитак свијести. Ако вам се јављају овакве главобоље, требало би да посјетите љекара, јер могу да буду знак озбиљније болести.

Главобоља због физичког напора

Људи који се баве физички захтјевним пословима често могу да осјете овакву врсту главобоље. Врло је слична мигрени, а често од ње болују спортисти.

Главобоља због напетости

Ријеч је о типу главобоље коју осјећа највећи број људи. Према статистикама, чак 90 одсто људи повремено има овај тип главобоље. Бол се појављује због напетости мишића у врату и горњем дијелу леђа, а напетост је проузрокована стресом или умором.

Бол варира од благог до умјереног, а пацијент осјећа притисак или стезање у предјелу чела. Методе опуштања помажу.

Мигрена

Многи мијешају мигрену и синусну главобољу. Мигрена је више од главобоље и то знају сви који од ње пате. Обично погађа једну страну главе, чешћа је код жена него код мушкараца. Мигрену могу да узрокују храна, звук, свјетлост, а прате је повраћање и умор.

Синусна главобоља

Сезонска алергија и инфекција горњих дисајних путева могу да изазову упалу у носним пролазима и синусима. То може да резултира синусном главобољом. Синусна главобоља изазива осјећај сталног притиска у предњем дијелу главе. Непријатни осјећаји концентришу се на подручје носа и очију. Особа такође може осјетити сензацију у ушима и јагодицама. Осим тога, уз ову врсту главобоље јавља се и висока температура и благ до јак бол у трбуху.

Кластер или хистаминска главобоља

Ријеч је о типу главобоље од ког пати најмањи број људи. Бол се појављује сваког дана у исто вријеме. Због тога љекари сматрају да је проблем у хипоталамусу који контролише биолошки сат. Таква главобоља може да се појави неколико дана заредом и да траје цијели дан. Тежак бол почиње у подручју ока. У већини случајева, појављује се након спавања. Бол у кластеру често се појављује након конзумације алкохола и уобичајен је за пушаче.

Хормонска главобоља

Естроген игра велику улогу код жена када су главобоље у питању. Што је нижи ниво естрогена, то је ниво бола јачи. Такву главобољу жене могу да осјете на почетку менструалног циклуса или када улазе у менопаузу. Такву главобољу може да ублажи јога и здрав начин живота, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана