Вријеме је сријемуша: Укусна биљка чисти организам и чува срце

rtrs
Foto: printscreen

Рано прољеће је вријеме када се у шумама, али и на градским пијацама може пронаћи сријемуш, невјероватно љековита и веома укусна биљка.

Рано прољеће је вријеме када се у шумама, али и на градским пијацама може пронаћи сријемуш, невјероватно љековита и веома укусна биљка.

Новинар и народни травар, Момчило Антонијевић, открива како се користи и за шта се употребљава ова биљка која се у народу назива и дивљи бијели лук или медвјеђи лук.

"Послије зимског периода, када смо јели јако много масне хране, која не дјелује добро на наш кардиоваскуларни систем, сријемуш се појављује буквално као спаситељ, који ће да очисти наше крвне судове и помогне нашем срцу да нормално ради", наглашава Антонијевић.

"Да бисмо постигли потпун ефекат и очистили организам, потребно је да сријемуш једемо сваки дан, у континуитету двије недјеље", наглашава народни травар.

Сријемуш може да се користи само као свјеж. Не може да се суши, нити конзервира на било који начин (тако губи сва љековита својства), осим да се направи тинктура. Такође, било би добро сријемуш што мање сјецкати.

Дјелује и на бактерије и на гљивице

Доказано је чак и антивирусно дејство сријемуша, посебно на вирус грипа и неке друге вирусе. Количина етеричних уља и активних једињења у сријемушу је таква да бактерије не могу да постану резистентне. Сријемуш, као и његов питоми рођак, бијели лук, садржи сумпорна једињења која дјелују антибактеријски.

"Уколико имате системску кандидијазу, иделано би било да користите сријемуш, пошто он садржи и пребиотике, једињења која су заправо храна за корисне бактерије у нашем организму, како бисмо побиједили гљивичну инфекцију која се појавила у нашем тијелу", додаје Антонијевић.

Како се припрема

Сријемуш може да се пржи са јајима, може да се додаје у проју са сиром, може да се мијеси хљеб са сријемушом, али генерално, уколико га користимо да очистимо кардиоваскуларни систем, најбоље је да буде свјеж.

Момчило Антонијевић препоручује и један занимљив рецепт за припрему салате од сријемуша. Потребно је исјецкати једну везу сријемуша на крупније комаде. Од зачина ставити само мало соли и кисело млијеко, по могућности овчије. Умјесто уља, додати мјешавину мљевених сјеменки – рецимо сирову бундевину голицу и сунцокрет.

Капи од сријемуша

Капи од сријемуша за чишћење крвних судова, против повишеног холестерола и високог притиска, превентивно дјелују против срчаног и можданог удара.

Сто грама што свјежијих листова сријемуша, доборо опрати, исјецкати и ставити у чисту теглу, па прелити са 300 милилитара 70% алкохола. Теглу добро затворити, промућкати и оставити на тамном и хладном мјесту двије недјеље, уз чешће мућкање.

Након две недеље течност проциједити, оставити да се избистри, па пажљиво одлити од евентуалног талога. Сипати у чисте стаклене бочице и чувати на тамном мјесту. Пије се три пута на дан по 15 капи размућених у млаком чају од ланеног сјемена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана