Вода са лимуном доприноси мршеваљењу — мит или тачна тврдња?

ГС
Вода са лимуном доприноси мршеваљењу — мит или тачна тврдња?

Вода с лимуном постала је популарна у последњих десетак година, захваљујући тврдњама славних личности и корисника друштвених мрежа да може помоћи у мршављењу, побољшању изгледа коже итд.

Да бисмо разумели ову популарност и научну основу иза тврдњи, размотримо како је настао тренд и шта истраживања кажу о њему.

На ТикТоку се често може чути да пијење воде с лимуном помаже у детоксикацији, решавању акни и, најважније, у контроли тежине или мршављењу. Видео који је погледан више од 14 милиона пута обећава да ће конзумирање воде с лимуном повећати сагоревање калорија, што може помоћи у контроли телесне тежине, побољшати фокус, повећати енергију и ојачати имуни систем.

Славне личности попут Гwyнетх Палтроw и Миранде Кер подржавају тренд воде с лимуном, што доприноси њеној популарности као напитку за мршављење и побољшање здравља. Међутим, да ли вода с лимуном заиста треба да буде ваш главни напитак за контролу тежине

Како је настао овај тренд?

Мелиса Митри, дијететичарка и ауторка књига о здравој исхрани, наводи да није потпуно јасно како је овај тренд настао, али конзумирање воде с лимуном је стари народни лек. Иако вода с лимуном није новост, постала је посебно популарна у последњих десетак година.

Интерес за ову праксу порастао је након што је јапанска студија из 2008. године повезала антиоксидансе у лимуну с мањим гојењем код мишева — објашњава Митри.

Припрема воде с лимуном је једноставна – прережете лимун, исцедите сок и додате га у чашу воде. Било да је послужена топла, хладна или на собној температури, вода с лимуном је освежавајућа и не садржи додате шећере.

Шта истраживања кажу о води с лимуном и мршављењу

Конзумација воде с лимуном може повећати унос воде током дана, а лимун је добар извор антиоксиданаса, витамина Ц, магнезијума, рибофлавина и витамина Б-6. Међутим, стручњаци се слажу да вода с лимуном не мора нужно помоћи свима да смршају. Самантха Турнер, регистрована дијететичарка, наводи да вода с лимуном није нужно боља од обичне воде за регулацију телесне тежине. Такође, Мелиса Митри додаје нема истраживања која показују да је вода с лимуном боља од обичне воде за мршављење. Истраживања су показала да је пијење више воде повезано с већим сагоревањем масти и смањеним уносом хране, а повећана хидратација је повезана с бољим здрављем.

Нема доказа који потврђују додатне користи лимуновог сока. Истраживање из 2021. године показало је да су учесници који су попили 250 милилитара лимуновог сока имали мањи скок шећера у крви након оброка у поређењу с онима који су пили чај или воду. Витамин Ц из лимуна може пружити одређене добробити. Студије су показале да већи унос витамина Ц може бити повезан са мањим ризиком од метаболичког синдрома, који укључује повишени опсег струка, шећер у крви, крвни притисак, триглицериде и/или нижи "добар" холестерол. То сугерише да додатак витамина Ц може помоћи у ублажавању неких од ових симптома.

Препорука је да пијење воде с лимуном за мршављење треба комбиновати са здравим навикама. Турнер напомиње да "када се вода с лимуном конзумира уз здраву исхрану и редовну физичку активност, може помоћи у бољем управљању тежином", пише Мисс7

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана