Вјештачки заслађивач аспартам могући узрочник рака

Tanjug
Foto: Ilustracija

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) прогласиће у јулу вјештачки заслађивач аспартам, који се масовно користи широм свијета, као могући узрочник рака, преноси Ројтерс позивајући се на два неименована извора упозната са тим процесом.

  Према наводима извора, Међународна агенција за истраживање рака (ИАРЦ), одељење за истраживање рака СЗО, први пут ће сљедећег мјесеца означити аспартам, који се користи у низу производа, попут Кока-колиних дијеталних газираних пића и Марсових "Екстра" жвакаћих гума, као "могућег изазивача канцера за људе".
 

   Закључак агенције, финализован раније овог мјесеца након састанка спољних стручњака групе, има за циљ да процијени да ли је нешто потенцијална опасност или не, на основу објављених доказа, али се не бави препорукама која количина производа је безбедна за конзумацију.
 

   Такву препоруку појединицима даје други стручни одбор СЗО за  прехрамбене адитиве, познат као ЈЕЦФА (Заједнички стручни одбор СЗО и Организације за храну и пољопривреду за прехрамбене адитиве), заједно са одлукама других националних регулатора.
 

   ЈЕЦФА и ИАРЦ независно једно од другог анализирају последице конзумације аспартама, а њихови закључци биће објављени истог дана - 14. јула.
 

   Портпарол ИАРЦ-а рекао је да су закључци одбора ИАРЦ и ЈЕЦФА поверљиви до јула, али је додао да се они "подударају", а да закључак ИАРЦ-а представља "први основни корак у разумевању канцерогености".
 
    Од 1981. године ЈЕЦФА сматра да је аспартам безбедан за конзумацију у ограниченим дневним дозама, а национални регулатори  дијеле ово мишљење, укључујући у САД и Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана