Вјештачка интелигенција открије више случајева карционома од клиничара

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Вјештачка интелигенција преполови посао радиолога и открије више карцинома него клиничари, што, како стручњаци наводе, подупире предвиђање да ће такви алати помоћи да се смањи притисак на национални здравствени систем.

Студија у којој је учествовало више од 80.000 жена у Шведској показала је да вјештачка интелигенција која ради заједно са клиничарима може безбједно да се користи за анализу мамографије у једном од највећих истраживања до сада о њеној употреби у откривању рака, пренио је британски "Тајмс".

То је открило потенцијал вјештачке интелигенције да скрининг учини прецизнијим и ефикаснијим, иако су истраживачи рекли да ће морати да прате жене које су биле укључене у истраживање како би доказали да су здравствени резултати побољшани.

Сваке године има око 56.800 нових случајева рака дојке у Британији, што га чини најчешћом врстом раком у тој земљи.

Од рака дојке годишње премине 11.300 жена.

Огроман напредак у лечењу значи да је шанса да премину од ове болести пала за двије трећине од 1990-их, при чему је 95 одсто жена којима је рано дијагностикован рак дојке живјело још најмање пет година.

Дио побољшања шанси за преживљавање резултат је и проширења програма националног здравственог система за скрининг дојки, који укључује све жене старости од 50 до 70 година.

Два милиона жена годишње обави скрининг дојки у оквиру националног здравстеног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана