Витамини који су одговорни за блистав тен

ГС
Витамини који су одговорни за блистав тен

Њега коже треба да буде један од приоритета када је у питању ваше здравље.

Да бисте кожу одржали здравом, препоручљиво је избјегавање излагања ултраљубичастим зрацима и коришћење заштитне креме за сунчање.

Али немојте потпуно избјегавати сунце. Само 10 до 15 минута дневног излагања помаже у производњи витамина Д, који је један од најнеопходнијих вашој кожи.

Узимање витамина Д, али и неких других витамина, помоćи ćе у смањењу црвенила, бора, суве коже и тамних флека на тијелу.

Витамин Д

Витамин Д се најчешćе ствара када ваша кожа упија сунчеву свјетлост. Холестерол се затим претвара у витамин Д, који иде у јетру и бубреге, који настављају пренос у тијелу како би створили здраве ćелије. Посебно игра важну улогу у тонусу коже, а може помоćи и у лијечењу псоријазе.

Институт Линус Паулинг на Државном универзитету Орегон препоручује дневни унос витамина Д од 600 универзалних јединица (ИУ) дневно.

Веćе дозе се препоручују особама старијим од 70 година и трудницама. Осим излагања сунцу, витамин Д можете повеćати конзумирањем житарица, сока од поморанџе и јогурта, лососа, туњевине и бакалара.

Витамин Ц

Витамин Ц се налази у високим нивоима у спољашњим и унутрашњим слојевима коже. Он може да помогне у производњи колагена. На овај начин помаже у одржавању здраве коже. Орално узимање витамина Ц може да повеćа ефикасност крема за сунчање.

Помаже у лијечењу оштеćене коже и у неким случајевима смањује појаву бора. Адекватан унос витамина Ц такође може помоćи да се поправи и спријечи сува кожа. Једите више цитрусног воćа, али и друге намирнице богате овим витамином, попут броколија, спанаćа и јагода.

Витамин Е

Као и витамин Ц, витамин Е је антиоксиданс. Његова главна функција у њези коже је заштита од оштеćења од сунца. Витамин Е апсорбује ултраљубичасто свјетло које може спријечити тамне мрље и боре.

Нормално, тијело производи витамин Е кроз себум, масну супстанцу која се емитује кроз поре коже. У правом балансу, себум помаже у одржавању коже и спрјечава исушивање.

Витамин Е такође помаже у лијечењу упале коже. Ако вам недостаје витамин Е, препоручљиво је да конзумирате орашасте плодове, сјеменке и користите суплементе који га садрже.

Витамин К

Витамин К је неопходан у процесу згрушавања крви у тијелу, што помаже тијелу да зацијели ране, модрице и подручја захваćена операцијом. Такође, сматра се да основне функције витамина К помажу код одређених стања коже, као што су стрије, ожиљци, подочњаци и проширене вене, преноси Клиx.ба.

Врло често може бити саставни дио различитих крема за кожу јер третира различита стања коже. Међутим, можете га наćи у намирницама као што су: кељ, зелена салата, боранија, спанаć и купус.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана