Витамин А - враћа и опоравља чуло мириса

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Капи за нос са витамином А можда би могле да лијече губитак или измијењено чуло мириса код особа која су прележале ковид 19, кажу британски истраживачи.

Тестирање од 12 седмица покреће Универзитет Источна Англија. Само неки од пацијената добровољаца примиће терапију, али од свих ће се тражити да помиришу јаке мирисе попут покварених јаја и ружа.

Скенирање мозга ће провјерити да ли је витамин поправио повријеђене олфакторне путеве, односно нерве за мирис. Губитак или промијењено чуло мириса уобичајен је симптом ковида 19, иако га могу узроковати и многи други вируси, попут грипа. И док га већина људи природно поврати у року од неколико седмица, код многих пацијената поремећај чула мириса се задржао. Лина Алнади /29/ из Лондона развила је паросмију након ковида 19, што значи да се мирис многих уобичајених ствари за њу промијенио. На примјер, вода из чесме има ужасан мирис, који се може поредити са мирисом мочваре или канализације.

Биљка коријандер има дашак дезодоранса, а јаја - једна од њених омиљених намирница - миришу на изгорјелу гуму. "Чуло мириса узимате здраво за готово. Губитак је био поражавајући. То је драматично утицало на моју исхрану. Било је много хране са којом се једноставно нисам могла суочити. То је било заиста узнемирујуће", рекла је она.

Једноставне ствари, попут туширања или прања зуба, такође су непријатне због искривљеног чула мириса. Али ситуација се постепено побољшавала и Лина је пронашла неколико животних трикова који помажу.

"Додавањем лимуна или чилија у храну може се побољшати мирис", рекла је она. Витамин А или ретинол помаже у одржавању имуног система - одбране тијела од болести и инфекција, вида - нарочито при слабом свјетлу, те коже и неких слузница, укључујући оне у носу. Овај витамин, растворљив у мастима, налази се у млијечној храни и неком поврћу. Међутим, експерти упозоравају људе који узимају суплементе витамина А да прекомјерно конзумирање може бити штетно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана