Висок притисак, киселост организма и триглицериди нестају када конзумирате шољицу овог укусног воћа

ГС
Foto: Илустрација

Вишње су веома добре за здравље из више разлога, тврде научници, а преноси Хеалтлајн.

Познате су по својим бројним љековитим својствима и антиоксидативном дејству.

Богате су витаминима А, Ц, Е и фолном киселином, минералима калијумом, магнезијумом, гвожђем и влакнима.

Вишње имају бројне здравствене предности, али овом приликом вам представљамо њих шест:

1. Несаница

Вишње садрже мелатонин, који доприноси квалитетном и мирнијем сну. Иначе, мелатонин је хормон који производи пинеална жлијезда у мозгу.

2. Штите од слободних радикала

Вишње обилују фенолним једињењима – снажним антиоксидантима коју штите нервни систем и спречавају оксидативни стрес. То је битно за старије особе, јер их штите од неуродегенеративних поремећаја попут губитка памћења, сенилне деменције и Алцхајмерове болести.

3. Моћно противупално средство

Акутне упале одговор су тијела на повреде, инфекције, неправилну исхрану и алергене. Ако су упале дуготрајне, могу довести до озбиљних здравствених проблема попут срчаних болести, артритиса, астме и дијабетеса.

Новија истраживања нуде све више доказа о позитивном дјеловању вишања на смањење упала. У једној од студија десеторо људи током двије недеље сваки дан је пило 250 милилитара сока од вишње, након чега су им се значајно смањили упални процеси, нормализовао се ниво триглицерида и ЛДЛ холестерола – ризичних фактора за развој срчаних болести.

4. Регулишу крвни притисак

Вишње садрже велику количину калијума и тако помажу у уклањању вишка натријума из тијела – враћају равнотежу обима калијума и натријума, што помаже у одржавању доброг нивоа крвног притиска.

5. Чувају кожу

Антиоксиданти су заслужни за млађи и здравији изглед коже, а њима вишње обилују. Такође, вишње могу помоћи у уклањању тамних мрља које знају да се појаве усљед оштећења коже од сунца.

6. Одржавају равнотежу pH у тијелу

Вишње су алкалне природе, па кад год се повећа проценат киселине у тијелу, оне могу бити врло корисне за равнотежу нивоа пХ. Вишње неутрализују киселост у тијелу и спречавају желудачне тегобе и друге пробавне сметње, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана