Висок холестерол је најлакше примијетити на очима: Три промјене указују на вишак лоших масти

ГС
Foto: Илустрација

Холестерол је потребан да би тијело нормално функционисало, али превелике количине укључују кардиоваскуларне ризике, који су у популацији изражени у прилично великом постотку.

Сматра се да би уредна вриједност холестерола требала да буде мања од 5 ммол/Л.

Познавање карактеристика и посљедица холестерола кључно је за одржавање здравља и смањење ризика од озбиљних болести попут болести срца. Осим симптома попут убрзаног рада срца и болова у врату и потиљку, ово су три знака високог холестерола која би се могла појавити на вашим очима:

Ксантелазма

Кад је ријеч о најчешћим облицима показатеља холестерола, ксантелазма (лат. xантхеласма палпебрарум) се посебно истиче. Ријеч је о жућкастим творевинама на капцима, које су заправо наслаге масти и холестерола, а резултат су накупљања холестерола испод коже.

Ове промјене на очима мекане су на додир и не узрокују бол, али се могу са временом повећати и проширити на више мјеста. Обично није озбиљно и уклања се само из естетских разлога, но јасан је знак упозорења да би требало да припазите на своју исхрану и начин живота. Избјегавајте пушење, ограничите конзумирање алкохола, смањите унос засићених масти и користите, у договору с доктором, медикаменте за снижавање холестерола.

Аркус сенилис

Аркус сенилис рожнице такође може бити знак високог холестерола, углавном код особа млађих од 45 година. Ријеч је о стварању плавог, бијелог или свијетлосивог прстена на рожњачи ока. Стање може да започне на врху или дну рожњаче, али ће с временом формирати пун прстен. Ово стање лако је уочљиво јер ће круг имати јасно изражен оштру ивицу, а унутрашњост ће бити замагљена. Иако стручњаци повезују ову промјену на очима са повишеним холестеролом, аркус рожњаче може да буде и само посљедица старења.

Ипак, анализа крви показаће ако имате високи холестерол, а у том случају приписаће вам се одређени медикаменти и исхрана, као и програм вјежбања за снижавање холестерола у крви. Ово стање такође не узрокује бол ни слабљење вида, но до сада није утврђено да би смањеним уносом масноћа могло доћи до повлачења аркуса сенилиса. Стога, боље спријечите икакве промјене које би вам могле стварати нелагоду на очима.

Оклузија ретиналне вене

Оклузија ретиналне вене настаје као посљедица зачепљења крвних судова које хране мрежњачу, што може довести до замагљеног вида или трајног оштећења, па чак и губитка вида. Код овог стања блокира се доток крви у мрежњачу, чиме јој се не пружа кисеоник па она не може да шаље визуелне информације у мозак. Та блокада узрокује крварење и тада настају отеклине. Осим губитка вида, могу се јавити и мале црне тачке или линије у оку, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана