Више од 3.600 хемикалија из паковања хране нађено у људским тијелима

Срна
Више од 3.600 хемикалија из паковања хране нађено у људским тијелима

ПАРИЗ - Више од 3.600 хемикалија које се користе за паковање или припрему хране откривено је у људским тијелима, од којих су неке опасне по здравље, док се о другима мало зна, наводи се у резулататима нове студије.

Истраживачи су упозорили да би потенцијално штетне хемикалије из амбалаже могле да уђу у храну, пренио је АФП.

Сматра се да је око 100 ових хемикалија разлог за "велику забринутост" за људско здравље, рекла је водећи аутор студије Биргит Геуеке из Фондације Форума за паковање хране, невладине организације са сједиштем у Цириху.

Неке од ових хемикалија су релативно добро проучене и већ су пронађене у људским тијелима, као што су ПФАС, који спада у "вјечите хемикалије", и бисфенол А. Обје су забрањене.

"Међутим, мало се зна о здравственим ефектима других супстанци", рекла је Геуекеова позивајући на додатна истраживања о томе како се хемикалије које се користе у амбалажи на крају прогутају заједно са храном.

Истраживачи су претходно каталогизовали око 14.000 хемикалија које су способне да "мигрирају" у храну из амбалаже од пластике, папира, стакла, метала или других материјала.

Оне могу да дођу и из других дијелова процеса спремања хране, као што су транспортне траке или кухињски прибор.

Геуекеова је нагласила да ова студија не може да покаже да су све ове хемикалије нужно завршиле у тијелима из амбалаже хране, јер су "могући и други извори изложености".

Међу хемикалијама које изазивају велику забринутост биле су бројне врсте ПФАС, које су посљедњих година откривене у многим дијеловима људског тијела и повезане са низом здравствених проблема.

Откривен је и бисфенол А, хемикалија која омета хормоне, а користи се за производњу пластике. Она је већ забрањена у изради флашица за бебе у многим земљама.

Још једна хемикалија која омета хормоне су фталати, који се повезују са неплодношћу. Мање се зна о олигомерима, који су такође нуспроизводи производње пластике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана