Виролози забринути због Кентаура, нове подваријанте коронавируса

ГС
Foto: Илустрација

Омикрон варијанта BA.2.75 названа "Кентаур" је откривена у Индији, Великој Британији, САД-у, Аустралији, Њемачкој и Канади.

Виролози су сада забринути због појаве новог соја омикрон варијанте коронавируса која се брзо шири.

Варијанта омикрона BА.2.75. названа "Кентаур" прво је детектирана у Индији у мају ове године након чега се број случајева заразе тим сојем полако повећавао, а сада се чини како се шири брже од претходног соја.Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕCDC) означио је нови сој као "варијанту под надзором" 7. јула, што значи да постоје неке назнаке да би се могао брже преносити или бити повезан са тежим облицима болести.

Поред очигледно брзог раста броја заражених, виролози су забринути због броја додатних мутација које BА.2.75 садржи у односу на ранији сој BА.2 из којег је вјероватно еволуирао.

"То би могло значити је имао прилику да развије предност у односу на већ успјешну варијанту вируса", рекао је др. Стивен Грифин, виролог са Универзитета у Лидсу.

Европске агенције за здравство и медицину објавиле су препоруке за тзв. другу бустер дозу, односно четврту вакцину против вируса корона, са нагласком на осјетљиве групе и особе старије од 60 година.

Према подацима Свјетске здравствене организације (WHО), број случајева коронавируса у већем дијелу Европе нагло расте од краја маја.

У протекла 24 сата, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је укупно 619 узорака, од чега је 80 позитивно на SARS-CоV-2. Нови случајеви регистрирани су у свим кантонима у Федерацији БиХ, осим у Босанско-подрињском и Унско-Санском.

Тестирањем у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру РС, Универзитетској болници у Фочи и у болницама "Св. Врачеви" у Бијељини и "Св. Лука" у Добоју на 177 лабораторијских узорака, коронавирус потврђен је код 79 особа.

У нашем сусједству, Србији и Хрватској, такође се биљежи пораст обољелих од короне, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана