Ветеринари упозоравају: Ове намирнице су отровне за псе, једна може довести до застоја бубрега

ГС
Foto: Unsplash

Две ветеринарке из Онтарија поставиле су видео на свом званичном ТикТок налогу у којем су откриле које намирнице могу бити отровне за псе

На њиховом списку се прво налази ибупрофен, један од најчешћих лијекова за болове. Ветеринарке су објасниле да пси имају другачији метаболизам од људи и да им употреба ибупрофена може нанијети штету пробавном тракту, јетри и бубрезима.

Авокадо је такође наведен као отровна намирница за псе, због присуства персина који је штетан за њих и може изазвати повраћање и пролив.

Лук је означен као отрован за псе због присуства тиосулфата. Намирнице које садрже тиосулфате могу оштетити црвена крвна зрнца паса.

Грожђе, грожђице и сви производи од грожђа су изузетно отровни за псе, чак и у малим количинама. Конзумирање ових намирница може довести до застоја бубрега код паса.

Чоколада је добро позната као једна од отровних намирница за псе, а неки пси су осјетљивији на њу од других. Чак и мала количина чоколаде може бити смртоносна за псе.

Бијели лук, слично црном луку, садржи тиосулфате који могу оштетити црвена крвна зрнца паса, преноси 24седам

Ветеринарка Фиона упозорила је власнике паса на ксилитол, један од најчешћих заслађивача који се налази у жвакаћим гумама и шећеру без шећера. Ксилитол може изазвати проблеме са јетром и чак довести до смрти паса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана