Велики кашаљ: Јако опасна и заразна болест, ево како се преноси

GS
Foto: Profimedia

У овом тренутку епидемије великог кашља најважније је да потенцирамо правовремено јављање љекару, чим се јаве први симптоми, ради укључивања антибиотске терапије јер само правовремена терапија смањује зараженост и компликације, упозорава др Свјетлана Поповић, инфектолог.

Докторица истиче да је у нашој земљи вакцинација дјеце против великог кашља обавезна, док у појединим земљама поред дјеце вакцину примају и одрасли како би се побољшао колективни имунитет.

- У неким земљама, попут Енглеске, Француске и Аустралије, препоручује се да у породицама где стиже новорођенче, старији чланови добију једну дозу вакцине. Новорођенче је најугроженија категорија, па се, рецимо, у Немачкој и Великој Британији вакцина против пертусиса даје трудницама током последња три месеца трудноће, имунитет се тако са мајке преноси на бебу путем плаценте, и тиме се обезбеђује новорођенчету имунитет док не прими прву дозу вакцине – објашњава докторка Поповић.

Како се преноси велики кашаљ?

Као и свака респираторна инфекција, велики кашаљ се преноси капљично. Када заражена особа кија, кашље, слини и шири капљице секрета у околину, здраве особе их могу удахнути и тако се заразити. Бордетела пертусис важи за високо заразну бактерију. Успијева да зарази 80-100% људи који су се нашли у близини зараженог. Инкубација траје између 7 и 21 дан. Највећа могућност заразности је при крају периода инкубације. Како вријеме одмиче, она се смањује.
 

Болест се одвија у две фазе

„Почиње као и свака вирусна респираторна инфекција. Први стадијум траје седам до десет дана са кашљуцањем, ријетко повишеном температуром, са цурењем носа. Онда долази најружнија фаза, фаза зацијењивања која може да траје и два до три мјесеца. Зато се пертусис зове – болест од сто дана. Та друга фаза болести је заиста најдраматичнија“, рекла је др Остојић.

Дјеца имају нападе који трају кратко, минут до два, али ту остају без ваздуха, поплаве, блиједа су, исцрпљена. Може доћи до компликација попут упале плућа, херније, појаве пролапса ректума.

„То су стравични напори при кашљању. Дете остаје без ваздуха, буде исколачених очију, модрикасто. Родитељи знају како изгледа дете кад има кашаљ, а не може да искашље. Тако мала деца се најчешће примају у болницу да би била праћена. После тога долази до фазе стабилизације, када се кашаљ проређује и то траје још десетак дана. Све укупно може да буде сто дана“, истакла је докторка.

Поред народског епитета „магарећи“, велики кашаљ се због дужине трајања симптома понекад назива и „кашаљ од 100 дана“, иако су напади у каснијим фазама ријеђи и неупоредиво слабији.

Велики кашаљ може да добије свако дијете, а ризицима су посебно изложена одојчад и малишани до пете године живота. Иако као симптом често може да буде узнемирујући, важно је знати да је велики кашаљ заправо вид заштитног (протективног) механизма.

Симптоми који су карактеристични:

јаки напади кашља,
црвенило лица,
оток очних капака,
промјене на кожи због напрезања (жиле, црвенило, свраб),
страх,
цијаноза (плава боја коже),
блиједило,
хладан зној
малаксалост и умор
недостатак апетита.

Имунизација против дифтерије, тетануса и великог кашља спроводи се код беба од навршена два мјесеца живота, примјеном комбинованих вакцина. Примарну серију треба завршити правовремено до навршених шест месеци живота.

Прва ревакцинација се даје у другој години живота примјеном једне дозе комбиноване петовалентне вакцине ДТаП-ИПВ-Хиб (Пентаксим). Примарна вакцинација се спроводи са три дозе комбиноване петовалентне вакцине ДТаП-ИПВ-Хиб.

Друга ревакцинација се спроводи применом једне дозе комбиноване четворо-валентне вакцине (ДТаП-ИПВ, Тетраксим) пре уписа у први разред основне школе или током првог разреда.

Трећа ревакцинација даје се применом једне дозе комбиноване дТ вакцине (Дитеваксал-Т за одрасле) у завршном разреду основне школе, а најкасније до навршених 18 година живота, преноси НајженаАло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана