Велике врућине утичу и на зубе

ГС
Foto: Илустрација

Љети, да бисмо заштитили кожу од штетног сунчевог зрачења, редовно наносимо креме са SPF заштитом, носимо шешире и сунчане наочаре; али припремате ли и уста за високе температуре?

Ортодонт др Калед Касем открио је, наиме, да кад се дуже времена излажемо јаком љетном сунцу, можемо лако почети патити од преосјетљивости зуба.

"Преосјетљивост зуба је уобичајена, посебно љети када пијемо леденија пића и чешће једемо сладолед", рекао је.

"Наиме како се с годишњим добима мијења и температура, заштитна цаклина на зубима се различитом брзином шири и скупља, остављајући дентин (зубну кост испод цаклине која прекрива спољашњу страну зуба) изложеним, а то узрокује преосјетљивост зуба".

Ипак, стоматолог додаје и да постоје и начини да се спријечи велика осјетљивост; нпр. да умјесто ледених пијемо пића собне температуре...

"Осим преосјетљивости, треба спријечити и дехидрацију јер она може узроковати успоравање производње слине која је кључна за испирање бактерија и честица хране и пића из уста; иначе се оне залијепе за зубно месо и повећава се ризик од развоја каријеса", каже стоматолог и савјетује пијење најмање два литра воде дневно.

Такође, напомиње и да многи имају навику жвакати лед, а то не препоручује ма колико се примамљиво чинило.

"Жвакање тврдих твари попут леда може учинити зубе осјетљивима, па се лакше окрзну и пуцају", рекао је.

"Запамтите да су зуби с вама до краја живота и да не желите, само за пет минута олакшања, ризиковати веће стоматолошке проблеме", преноси Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана