Вакцинисани и невакцинисани испитани: Откривено од чега зависи имуни одговор на ковид 19

б92
Foto: принтскрин

Сигурно сте до сад чули за имуни одговор организма током заражавања ковидом 19, сматра се да у тој ситуацији кључну улогу играју меморијске Т ћелије.

Изложеност САРС-ЦоВ-2 инфекцијом или вакцинацијом ствара имуне ћелије које обезбјеђују дуготрајан имунитет. Ове дуговјечне меморијске Т ћелије играју кључну улогу у спречавању тешких случајева ковидом 19.

Истраживачи са Универзитета у Цириху су сада открили како се формирају ове меморијске Т ћелије.

 Онур Боиман, шеф Одјељења за имунологију, и његов истраживачки тим на Универзитету у Цириху и Универзитетској болници Цирих сада су детаљније погледали како се формира ова дуготрајна заштита.

Заједно са истраживачима са ЕТХ Цириха, идентификовали су специфичне сигналне путеве који одређују када се имуне ћелије развијају у такозване меморијске Т ћелије.

Антитијела специфична за вирусе које производе Б ћелије нису довољна да ефикасно заштите од новог коронавируса. Ћелијски имуни одговор на САРС-ЦоВ-2 је једнако важан. Овдје, ЦД8+ Т ћелије специфичне за вирус играју кључну улогу, јер могу да идентификују и убију ћелије које су заражене вирусом.

Ове цитотоксичне Т ћелије елиминишу вирусе који су скривени унутар ћелија домац́ина и помажу у спречавању ширења милиона новоформираних вируса. "Ове Т ћелије су обично активне само кратко вријеме и брзо нестају. Када је у питању успостављање дугорочног заштитног имунитета, важно је да се генеришу дуговјечне меморијске Т ћелије које се активирају веома брзо након поновног излагања вирусу", писало је у публикованом чланку универзитета.

Ова пољедња способност се назива имунолошка меморија.

Претходне студије су се фокусирале на цијелу популацију ЦД8+ Т ћелија која се формирала као одговор на вирус.

Боиман и његов тим су сада успјели да прате појединачне клонове САРС-ЦоВ-2-специфичних ЦД8+ Т ћелија код пацијената са ковид 19, од акутне вирусне инфекције до годину дана након опоравка. Истраживачи су такође успјели да идентификују сигналне путеве одговорне за транзицију ЦД8+ Т ћелија из краткотрајних убица у дуговечне меморијске ћелије - и пронашли су посебан молекуларни потпис.

У својој студији, истраживачи су успели да покажу да је потпис ЦД8+ Т ћелија дуговечне меморије већ био присутан током акутне инфекције САРС-ЦоВ-2, и да се ове ћелије могу разликовати од својих краткотрајних колега у раној фази.

"Изразити потпис меморијских ћелија садржао је сигнале имуних гласника, као што су интерферони, који су важан дио имунолошког одговора против САРС-ЦоВ-2 и такође доприносе контроли вирусних инфекција", каже Онур Бојман.

Имуни одговор варира од једног до другог пацијента

Студија помаже да се открије сложен начин на који се формира и одржава имунолошка меморија на САРС-ЦоВ-2 – или није.

Док неке инфекције резултирају робусном и дуготрајном меморијом Т ћелија, друге то не успевају. Новоидентификовани потпис омогућава да се утврди који тип инфекције – нпр. благе или тешке, системске или ограничене на мукозне мембране – доводе до трајног имунитета.

Имунолошки одговор обликују и вакцине, које садрже различите састојке и помоц́не супстанце. „Док сви различито реагују на вирус или вакцину, ћелијски имунитет игра кључну улогу у спречавању тешких случајева ковида 19 и код вакцинисаних и код опорављених људи“, каже Бојман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана