Вакцине за 20 година спасиле 37 милиона дјечијих живота

Срна
Вакцине за 20 година спасиле 37 милиона дјечијих живота

ЛОНДОН - У посљедњих 20 година вакцине су спасиле 37 милиона дјечијих живота, наведено је у студији објављеној у једном од најпрестижнијих научних часописа "Лансету".

Без приступа вакцинама које штите од малих богиња, ротавируса, хуманог папиломавируса и хепатитиса, изгледи да ће дјеца рођена 2019. године умријети прије петог рођендана били би за чак 45 одсто већи.

Број спасених живота вакцинацијом до 2030. године могао би бити удвостручен, истичу научници.

- Студија наглашава велику корист за јавно здравство ако се спроведу програми вакцинације у земљама нижих и средњих прихода - наводи епидемиолог Нил Фергусон из Краљевског колеџа у Лондону.

Студија о броју спасених људи вакцинацијим до сада је највећа тог типа и заснива се на програмима вакцинације против вируса хепатитиса Б, хемофилуса типа Б (бактерије која узрокује менингитис код дјеце), хуманог папиломавируса, јапанског енцефалитиса, малих богиња, ротавируса, рубеоле, жуте грознице, менингокока и пнеумокока.

Процјењује се да би до краја овог вијека могло бити спасено 96 милиона живота вакцинисањем против малих богиња и хепатитиса.

Научна студија процјењује да је приоритет ширење доступности вакцина, посебно кад су посриједи оне новије.

Према мишљењу љекара, рак грлића материце био би елиминисан до краја 21. вијека ако би се против хуманог папиломавируса вакцинисао довољан број младих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана