Вакцинацијом спријечити нови талас инфекције

Срна
Foto: Анадолија

БРИСЕЛ- Чланице ЕУ треба да крену са кампањом вакцинације бустер дозом како би се спријечио нови талас инфекције вирусом корона ове јесени и зиме, саопштила је Европска комисија.

У саопштењу се наводи да и даље око 2.300 људи умире у блоку седмично од посљедица заразе, док друге негативне посљедице укључују продужени ковид 19, са свим пратећим симптомима, и менталне проблеме.

"Протекле двије године су показале да би се ЕУ могла суочити са новим таласом инфекције ове јесени и зиме", саопштила је Комисија, јер повратак у школе и хладније вријеме тјера људе унутар просторија што помаже ширењу сезонског грипа.

У саопштењу се наводи да је вакцинација и даље најпоузданији метод избјегавања тешких облика болести и самим тим редуцирања морталитета.

Комисија истиче да чланице треба да се припреме на кампању вакцинације, укључујући вакцине прилагођене новим варијантама, а све у циљу да се избјегне нови талас.

Европска агенција за лијекове /ЕМА/ јуче је одобрила бустер дозе компанија "Бионтек", "Фајзер" и "Модерна" које су прилагођене за нове сојеве ковида 19.

"Од суштинске је важности да се настави са давањем приоритета примарној вакцинацији и првој дози међу свим `квалификованим` појединцима", рекла је највиши здравствени званичник ЕУ Стела Киријакидес реагујући на одлуку ЕМА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана