Уз наочаре ризик од инфекције вирусом корона мањи за 15 одсто

Срна
Foto: Илустрација

КАРДИФ- Научници су открили да је за 15 одсто мањи ризик од инфекције вирусом корона за оне који увијек носе наочаре за општу употребу у поређењу са онима који их никада нису носили.

Људи који редовно носе наочаре имају умјерено мањи ризик од заразе, док контактна сочива немају додатну заштиту, показује велика студија која истиче изложеност ока када је ријеч о овој инфекцији.

Више од 19.000 испитаника у студији обављеној у Енглеској и Велсу одговорило је на упитник о кориштењу наочара и контактних сочива.

Од јуна 2020. године, испитаници су седмично извјештавали о свом статусу у вези са ковидом 19, а више од 11.000 њих је мјесечно дало узорке крви како би се утврдило јесу ли заражени вирусом корона или не.

Након што су узели у обзир друге факторе ризика, научници су открили за 15 одсто мањи ризик од инфекције за оне који су изјавили да увијек носе наочаре у поређењу са онима који их не носе.

Ефекат заштите смањен је код оних који су рекли да њихове наочаре ометају ношење маски, а заштита од вируса уопште није уочена код особа које носе контактна сочива.

Заштитне наочаре треба узети у обзир као дио шире стратегије за спречавање преношења инфекције, наводе научници.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана