Усвојите ових шест навика како би спорије старили

Г.С.
Усвојите ових шест навика како би спорије старили

Опште је познато да је здрав начин живота кључ и за физички изглед и за опште благостање.

Здрав начин живота се састоји од уравнотежене исхране, редовног вјежбања, адекватног сна и ефикасног управљања стресом. Када своје здравље ставите на прво мјесто, не само да ћете се осјећати боље, већ ћете и изгледати боље. Укратко, зрачићете виталношћу и љепотом.

Давање приоритета спавању је од суштинског значаја за тијело да поправи и регенерише ћелије, ојача имуни систем и побољша когнитивне функције. Људи који дају приоритет спавању обично имају за циљ седам до девет сати мирног сна сваке ноћи, постављајући досљедно вријеме за спавање и вријеме буђења како би успоставили здраву рутину спавања.

Једење здравих, уравнотежених оброка је још једна кључна навика која може успорити процес старења. Исхрана богата воћем, поврћем, интегралним житарицама, немасним протеинима и здравим мастима обезбјеђује есенцијалне храњиве материје које подржавају функцију ћелија, смањују упале и одржавају здраву тежину.Ове особе се фокусирају на контролу порција, пажљиво једу и избјегавају прерађену храну са високим садржајем шећера, соли и нездравих масти.

Редовна вјежба је неопходна за одржавање мишићне снаге, густине костију, кардиоваскуларног здравља и менталног благостања. Људи који спорије старе се баве разним физичким активностима као што су ходање, пливање, вожња бицикла, јога или тренинг са теговима како би њихова тијела била јака и флексибилна. Обично имају за циљ најмање 150 минута вјежби умјереног интензитета недјељно и укључују вјежбе снаге за изградњу мишића и спречавање опадања везаног за старење.

Одржавање хидратације пијењем пуно воде је од суштинског значаја за опште здравље и помаже у одржавању еластичности коже, регулацији тјелесне температуре, транспорту храњивих материја и елиминисању отпадних производа. Људи који спорије старе свјесно се труде да пију довољно воде током дана, циљајући на најмање осам чаша, а више ако су физички активни или живе у врућој клими.

Његовање односа са породицом, пријатељима и члановима заједнице је још једна кључна навика која може успорити процес старења. Друштвене везе пружају емотивну подршку, смањују стрес, јачају ментално здравље и повећавају осјећај среће и благостања. Људи који дају приоритет односима налазе времена за редовну комуникацију, проводе квалитетно вријеме заједно и нуде подршку у изазовним временима, подстичући позитивне и значајне односе.

Одвајање времена за свјесност и опуштање кључно је за смањење стреса, побољшање менталне јасноће и промовисање осјећаја смирености и равнотеже. Људи који спорије старе практикују технике свјесности као што су дубоко дисање, медитација, јога или таи чи да његују самосвијест, фокус и емотивну отпорност. Они такође дају приоритет активностима бриге о себи као што су читање, слушање музике, купање или провођење времена у природи како би се напунили енергијом и подмладили.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана