Усамљеност постаје глобални здравствени проблем

Танјуг
Усамљеност постаје глобални здравствени проблем

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) прогласила је усамљеност глобалном здравственом пријетњом, а стручњаци упозоравају да је њен утицај на смртност једнак пушењу 15 цигара дневно.

-Усамљеност превазилази границе и постаје глобални проблем јавног здравља који утиче на сваки аспект здравља, благостања и развоја. Друштвена изолација не познаје ни године, ни границе - рекла је изасланица Афричке уније при СЗО Кидо Мпемба, преноси Гардијан.

Амерички хирург Вивек Марти истиче да су посљедице усамљености по здравље лоше колико и пушење 15 цигара на дан, као и да су озбиљније од оних повезаних са гојазношћу и физичком неактивношћу.

Иако се усамљеност често доживљава као проблем становништва у развијеним земљама, Марти је рекао да је једна од четири старије особе усамљена у свим регионима свијета.

Код старијих одраслих особа, усамљеност је повезана са 50 одсто повећаним ризиком од развоја деменције и 30 одсто повећаним ризиком од можданог удара.

Усамљеност утиче и на животе младих људи - између пет и 15 одсто адолесцената је усамљено (у Африци 12,7 одсто, а у Европи 5,3 одсто).

Податке је објавила међународна комисија Свјетске здравствене организације, коју предводе Марти и Мпемба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана